Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dim nad gradom

Vulin poziva na oprez: "Vjetar se uvijek može okrenuti. Ne želim širiti strah i paniku, nema za to potrebe"

Aktualno Galerija Dragan Vulin, načelnik gradskog Stožera civilne zaštite Dragan Vulin, načelnik gradskog Stožera civilne zaštite Foto: Dnevnik Nove TV Požar u Osijeku Požar u Osijeku Foto: Dnevnik Nove TV Dim zbog požara u Osijeku - 2 Dim zbog požara u Osijeku - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Dim zbog požara u Osijeku - 1 Galerija 1/4 >>
Je li crni, gusti, otrovni oblak dima u Osijeku utjecao na kvalitetu vode i zraka, hrane i usjeva? Struka kaže da građani moraju biti oprezni.

Izgaranje plastike ugroza je za ljudsko zdravlje. Najveće koncentracije vrelih i toksičnih plinova udišu oni koji su na opožarenom području. Nastavni zavod za javno zdravstvo šalje upozorenje rizičnim skupinama.

"Kroničari koji imaju već astmu i kronične opstruktivne bolesti pluća, oni su u većem riziku udišući plinove i mogu dodatno nadražiti njihov dišni sustav da uzmu svoju terapiju i nikako ne izlaze van u ovom trenutku", kazao je Nikola Kraljik iz NZJZ-a Osječko-baranjske županije.

Pulomolozi to savjetuju svim ljudima s tog područja.

"Plastika gori brzo i jako, dakle izgaranjem plastike se oslobađa nekih više od 1000 različitih kemijskih spojeva, toksičnih, kancerogena, mutagena, teških metala, mikroplastika, vrlo opasnih tvari koji imaju, srećom, kod ovakvih događaja uglavnom akutne posljedice po ljudsko zdravlje", rekla je Jelena Ostojić iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac.

Opasnost neće proći tako brzo. Lebdeće čestice s vremenom će se raspršiti i drugdje, ovisno o snazi vjetra.

Pročitajte i ovo Mato Lukić, načelnik Stožera civilne zaštite Požar u Osijeku Šef županijskog stožera otkrio najnovije informacije o stanju na požarištu i teško ozlijeđenom vatrogascu: "Očekujemo da istraga krene što prije"

"Neki su sasvim sigurno kancerogeni produkti. I stabilni jako. Stabilni u okolištu", kaže toksikolog Franjo Plavšić i dodaje kako u okolišu mogu ostati desetljećima.

Pa je osim zraka ugroženo i tlo, samim time i hrana koja se tamo uzgaja. Ministrica Vučković u kontaktu je s agencijom za poljoprivredu i hranu.

"Ravnateljica agencije je mene jutros obavijestila isto tako o potencijalnim posljedicama požara koji nije zahvatio poljoprivredne površine, ali se ne može nikako isključiti štetan utjecaj tvari na poljoprivredno zemljište poslije moguće i na životinje", kazala je Marija Vučković.

Profesor Kisić s agronomskog fakulteta kaže - trebalo bi hitno uzeti uzorke s poljoprivrednih površina.

"Nažalost desilo se šta se desilo, jedan dio je sigurno čestica završio na tlu i u ovom trenutku usjevi koji su na poljoprivrednim površinama sigurno su najugroženiji navedenim potencijalnim onečišćenjima. Jedan određeni dio čestica sigurno će ući u prehrambeni biološki lanac ishrane", kaže Ivica Kisić.

Kvaliteta zraka u Osijeku trenutačno nije loša. Prema indeksu kvalitete zraka može se vidjeti da su povećane koncentracije onečišćujućih tvari međutim stanje nije alarmantno. Stručnjaci upozoravaju da se dim širi južno od grada prema drugim naseljima u kojima nema stalnih mjernih postaja.

Pročitajte i ovo Nataša Turić, ravnateljica NZJZ Osijek Ozlijeđeni vatrogasci VIDEO/FOTO Šefica NZJZ-a Osijek: "Na ovome mjestu na kojem stojimo detektirali smo onečišćujuće tvari. Molim stanovnike da se drže preporuka"

Jesu li proizvodi s tržnice sigurni?

Reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić Dragana Vulina, načelnika gradskog stožera civilne zaštite pitala je jesu li proizvodi s osječke tržnice sigurni.

"Što se tiče osječke tržnice, rekao bih da jesu. Izmjerena je kakvoća zraka i rezultati su takvi da su uobičajene razine svih čestica i plinova. Vjetar je puhao i sve nosio na jug. Rekao bih da su proizvodi s osječke tržnice sigurni", kazao je Vulin i ponovio kako građani ipak moraju biti oprezni, a oni koji ne moraju, da ne idu van.

"Vjetar se uvijek može okrenuti. Ne želim širiti strah i paniku, nema za to potrebe", zaključio je.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene