Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjerili smo

Doznajte zašto je kupnja putničkih karata u hrvatskoj noćna mora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kupovina putničkih karata nije informatizirana pa je nemoguće internetom kupiti kartu za bus, trajekt ili vlak. I ne samo to - na većini šaltera, suprotno praksi svugdje u svijetu, primaju samo gotovinu.

Bernadet i Mik obišli su cijelu Dalmaciju. 'Krenuli smo od Dubrovnika, plovili do Splita, unajmili automobil, otišli do Zadra, obišli nacionalni park i sada smo tu u Zagrebu', pričaju dva prijatelja.

Pročitajte i ovo Uvođenje reda u Splitu - 4 Otvorena sezona uriniranja Pokušavaju uvesti red među razuzdane turiste: Svima koji ne poštuju pravila prijete velike kazne Vrućine - 11 Hrvatska među najposjećenijima Turističke brojke cvjetaju, ali nije sve tako savršeno: "To je problem s kojim se moramo suočiti u budućnosti"

Svaku kartu, za svaku prometnicu morali su kupiti na šalteru. Jer hrvatski prometnici gotovo da nisu čuli za online rezerviranje. Kod njih u Australiji, baš kao i kod Lija u Južnoj Koreji, sve je mnogo jednostavnije.

'Kod nas možete kupiti karte za vlak, autobus, online, osobno, karticom kako god želite', ističe turist iz Južne Koreje. U sezoni autobusnim kolodvorom prođe nešto više od 400 tisuća ljudi. Do karte se može samo strpljivo čekajući u redu. 'Mogu se platiti gotovinom ili putem predračuna', doznajemo od Ivane Šestić Trohar iz Autobusnog kolodvora Zagreb.

U problemima ostaju i domaći i strani putnici. 'Problem je jer ne želim sve ostaviti za zadnji tren jer postoji mogućnost da ostanem bez karte', kaže putnik Ivan. Prepreke na koje nailaze pri posjetu lijepoj našoj, turisti razmjenjuju na svjetski popularnoj stranici Tripadvisor.

'Pogledao sam na internetu, ne znam, možda sam mogao i rezervirati kartu, ali red vožnje je bio krivi, pa sam se ipak odlučio doći osobno', priznaje John, turist iz Norveške. Korak prema 21. stoljeću učinila je željeznica uvođenjem kartičnog plaćanja, ali samo na većim kolodvorima.

Od početka ove godine Croatia Express putnička agencija u vlasništvu HŽ-a nudi online narudžbu karata. Što se tiče HŽ putničkog prijevoza implementacija online prodaje karata očekuje se krajem ove i ZR početkom iduće godine. Ni put trajektom nije jednostavan. Pojedine luke još uvijek poznaju samo gotovinu. Online kupnja ili rezervacija karata moguća je za dužobalne i međunarodne linije. Naravno i za taj postupak, baš kao i za čekanje na ukrcaj, ZR treba mnogo strpljenja.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene