Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skupi rezovi

Plaća koju će nakon rezova imati profesor s 33 godine staža...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pogledajte kako će se uštede i rezovi u proračunu odraziti konkretno na plaću jednog učitelja s 33 godine radnoga staža.

Nakon 33 godine predavanja hrvatskog jezika profesor Tomislav Biljak dobro će razmisliti prije novih ulaganja u svoj daljnji intelektualni razvoj jer mu Vlada reže primanja. 'Htio sam kupiti jednu knjigu kad sam vidio da košta 400 kuna, dakle to je europska cijena. Onda sam odustao, a kupovanje knjiga je zapravo dio moga posla', kaže Tomislav.

Pročitajte i ovo Željko Stipić (Foto: Dnevnik.hr) štrajk prosvjetara Sindikati se spremaju za pregovore s Vladom: "Ne želimo skupljati mrvice, hoćemo rješenja!" Prosječna plaća učitelja (Foto: Dnevnik.hr) Ili štrajk? Pregovori se nastavljaju: Izračunali smo koliko će učiteljima rasti plaće ako Vlada pristane

Tomislavova plaća je nešto veća od prosjeka zbog godina staža. Do srpnja je primao 6.850 kuna neto plaće. Tada je ostao bez 250 kuna zbog ukidanja koeficijenta koji je Vlada proglasila nezakonitim. Ukida mu se i prijevoz od 316 kuna jer živi na 2 kilometra od škole u kojoj radi. Ako mu se ukine i dodatak na smjenski rad ostat će bez novih 250 kuna. Plaća će mu biti 6034 kune odnosno 816 kuna manja. Ukidanjem božićnice i regresa ostat će bez dodatnih 2.500 kuna.

>> Upitna nastava u četvrtak: Učitelji i profesori najavili štrajk!

'Ono što nas frustrira je to da ista struktura obrazovna u državnim službama dobiva znatno veće plaće', kaže Tomislav.

Ni sindikati se ne mire s činjenicom da Vlada reže najprije učiteljima. 'Nije dirnula one privilegirane sektore, nije uvela porez na banke, nije napravila reforme u javnim poduzećima tamo imate čudovišno visokih plaća', smatra Vilim Ribić.

Za dodatke koji prosvjetarske plaće drže unutar hrvatskog prosjeka u idućoj proračunskoj godini bit će manje novca. 'Ako bi ste vi maknuli jedan dva ili tri a mi u prosvjeti nemamo 300 dodataka nego uglavnom 4 do 5 dodataka tada će ta plaća ispasti ispod 4500 kuna. Možda netko zaista u ovoj zemlji misli da učitelji i nastavnik treba raditi za te novce, ali neka to kaže', kaže Željko Stipić, predsjednik sindikata zaposlenih u prosvjeti 'Preporod'.

Tomislav će zato u četvrtak s ostalim učiteljima u štrajk.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene