Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon nesreće češkog autobusa kada je poginulo osam osoba, hrvatska policija upozorava da je umor za upravljačem jedan od glavnih uzroka prometnih nesreća.


Umor je najčešći krivac teških prometnih nesreća. Putovanja prema moru, posebice iz inozemstva preduga su i potrebno se nekoliko puta zaustaviti, predahnuti i osvježiti.

Vezani članci Zvjezdana Horvat iz HAK-a Uoči još jednog udarnog turističkog vikenda HAK upozorava i savjetuje kako da se pripremite za put: "More neće pobjeći..." Prometna nesreća Kaos u prometu: Svi se pitaju tko im je dao vozačku dozvolu, trebali bi izbjegavati ceste u širokom krugu

Iz Češke se u Hrvatsku putuje više od pola dana. Marijan je s obitelji obišao nekoliko hrvatskih odmorišta. 'Trinaest sam sati putovao u Hrvatsku. Svako malo stanem na 15 minuta', kaže.

Vožnju noću uvijek treba izbjegavati, neprestano upozoravaju u HAK-u. 'Treba biti odmoran, ne putovati nakon posla i cjelodnevnog rada. Bolje je putovati ujutro kada je hladnije', kaže Damir Novak iz Hrvatskog autokluba.

Vrućine, zastoji, duga putovanja iscrpljuju organizam vozača. 'Treba ponijeti dovoljno tekućine, pogotovo u ljetnim mjesecima', dodaje Novak. Većina vozača tvrdi da zna pravila. I da ih se pridržava.

S umorom u automobilu, upozoravaju stručnjaci, nema se smisla boriti. Pobijediti ga se može samo bez borbe, predahom, ako treba i kratkim snom negdje sa strane ceste.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.