Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz svih kuteva

Doznajte isplati li vam se mijenjati banku ako porastu kamate

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon novosti iz Hrvatske narodne banke, nema korisnika kredita koji nije računao isplati li mu se promijeniti banku, ako mu postojeća poveća kamatu na kredit.

Dignete li kredit od 100 tisuća eura na 30 godina uz kamatu od 6 i pol posto, nakon 10 godina za otplatu će vam ostati 84 tisuće 603 eura. Nastavite li po toj kamati otplaćivati, banci ćete nakon 20 godina ukupno dati 151 tisuću 386 eura. No, učinite li to isto u drugoj banci s kamatom od 5 i pol posto, platit ćete 139 tisuće i 674 eura.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Niže kamate na kredite Donosimo izračun: Evo kolika će vam biti rata kredita iza Nove godine Slika nije dostupna Kraj dužničkom ropstvu? Ministar ima rješenje za prezadužene - EVO koje promjene predlaže!

'Razlika od 1 posto između 5,5 i 6,5 kroz 20 godina na taj srednji iznos, za koji se mogao kupiti prosječan stan, ukupno je 11 tisuća eura. Maksimalno 1.500 eura bi vas koštala ta tranzicija. Ako to oduzmemo od 11 tisuća eura, još ste uvijek na dobitku', kazao je Vjeko Peretić, bankarski analitičar.

Na dobitku nikako nisu korisnici kredita u švicarcima, čija je rata itekako skočila.'Tko god je dizao kredit u švicarskom franku danas je dužniji, uz pretpostavku da je uredno sve plaćao do danas', kazala je Branka Lukačević Gregić, iz Udruge Franak.

>> Ako vam povise kamatu, moći ćete besplatno promijeniti banku

Tako je kredit od 70 tisuća franaka, koji se otplaćuje već 5 godina, kada se pretvori u eure, veći nego na početku. '48 500 eura, a sjetite se, u svibnju 2007. je iznosio 42 400', dodaje Lukačević Gregić.

Iz Udruge franak ne vide kako bi HNB-ov prijedlog zaštite potrošača pomogao njima. Hrvatska udruga banaka također je komentirala HNB-ov prijedlog. Napominju kako je riječ o tri različite stvari. 'Jedna je promjenjiva kamatna stopa, druga je prijevremena otplata i treće je prijenos računa. Stavlja li se sad to u jedno ili će to ići u promjene Zakona o kreditnim institucijama, koje je HNB najavila za kraj godine, treba pričekati da vidimo konačan tekst', kazao je Zoran Bohaček, predsjednik Hrvatske udruge banaka.

Prebijanje kredita s kreditom iz druge banke već postoji. Iz Hrvatske udruge banaka smatraju kako neće doći do tako velike razlike u kamatama, što bi nagnalo klijente da promijene banke.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene