250264
250264
250264
250264
250264

Ako vam povise kamatu, moći ćete besplatno promijeniti banku

  • , 10.09.2012., 21:29
  • Autor:
  • komentara

Ako banka građanima podigne kamatu na kredit, oni će moći izabrati refinanciranje kod druge banke, bez naknade za prijevremeno zatvaranje postojećeg kredita, najavio je Boris Vujčić.

 
 
 
 

Guverner HNB-a Boris Vujčić i njegov tim na početku su se mandata odlučili pozabaviti upravo unapređenjem zaštite potrošača, a fokusirat će se na područje promjenjivih kamatnih stopa, piše Poslovni.hr. Naime, građanima koji podižu kredite upravo su problem varijabilne kamatne stope.

Nova pravila na kojima se radi predviđaju da će građani, ukoliko im se poveća kamata na kredit, u roku od tri mjeseca postojeći kredit moći premjestiti u drugu banku, bez naknade penala za zatvaranje prvobitnog kredita prije ugovorenog roka.

>> Evo koji izazovi čekaju guvernera Vujčića!

Naime, upravo su troškovi penala prijevremenog zatvaranja kredita građanima sužavali mogućnost izbora. 'To je najbolji način da se zaštite korisnici kredita i da se istodobno potakne konkurencija među bankama, koje će morati dvaput razmisliti prije nego što posegnu za korigiranjem kamatnih stopa', kazao je izvor blizak središnjoj banci, piše Poslovni.hr.

'Kompeticija je dobra. Kompeticija daje ljudima priliku da izaberu i onda isto daje priliku da banke i bankari ne mogu samo reći, e sad ćeš ti plaćati ovo! Ti možeš ić lijepo negdje drugdje', komentirao je jedan građanin novu mogućnost.

Drugi korak HNB-a, u sklopu unaprijeđenja zaštite potrošača, bit će propisivanje tzv. dobre poslovne prakse vezano uz opće uvjete poslovanja banaka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se