250264
250264
250264
250264
250264

Ako vam povise kamatu, moći ćete besplatno promijeniti banku

  • , 10.09.2012., 21:29
  • Autor:

Ako banka građanima podigne kamatu na kredit, oni će moći izabrati refinanciranje kod druge banke, bez naknade za prijevremeno zatvaranje postojećeg kredita, najavio je Boris Vujčić.

 
 
 
 
Fotografija je uklonjena radi isteka prava korištenja
Fotografija je uklonjena radi isteka prava korištenja

Guverner HNB-a Boris Vujčić i njegov tim na početku su se mandata odlučili pozabaviti upravo unapređenjem zaštite potrošača, a fokusirat će se na područje promjenjivih kamatnih stopa, piše Poslovni.hr. Naime, građanima koji podižu kredite upravo su problem varijabilne kamatne stope.

Nova pravila na kojima se radi predviđaju da će građani, ukoliko im se poveća kamata na kredit, u roku od tri mjeseca postojeći kredit moći premjestiti u drugu banku, bez naknade penala za zatvaranje prvobitnog kredita prije ugovorenog roka.

>> Evo koji izazovi čekaju guvernera Vujčića!

Naime, upravo su troškovi penala prijevremenog zatvaranja kredita građanima sužavali mogućnost izbora. 'To je najbolji način da se zaštite korisnici kredita i da se istodobno potakne konkurencija među bankama, koje će morati dvaput razmisliti prije nego što posegnu za korigiranjem kamatnih stopa', kazao je izvor blizak središnjoj banci, piše Poslovni.hr.

'Kompeticija je dobra. Kompeticija daje ljudima priliku da izaberu i onda isto daje priliku da banke i bankari ne mogu samo reći, e sad ćeš ti plaćati ovo! Ti možeš ić lijepo negdje drugdje', komentirao je jedan građanin novu mogućnost.

Drugi korak HNB-a, u sklopu unaprijeđenja zaštite potrošača, bit će propisivanje tzv. dobre poslovne prakse vezano uz opće uvjete poslovanja banaka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Dnevnik.hr na Facebooku

 
 


DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se