Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Udruga Franak pozvala je i dužnike da pojedinačnim prigovorima zahtijevaju od banaka u kojima su podigli kredite da se pridržavaju Zakona o obveznim odnosima.


Udruga Franak poslala je prigovor Hrvatskoj udruzi banaka, HNB-u i Ministarstvu financija zbog samovoljnih jednostrano određenih metodologija za izračun promjenjivih kamatnih stopa u ugovorima o kreditu u kojima nisu ugovoreni podaci za izračun promjenjive kamatne stope.

Vezani članci Slika nije dostupna Milanović: Želimo zaštiti potrošače od banaka! Slika nije dostupna Kamatne stope u Hrvatskoj ne idu ni gore ni dolje

Udruga napominje kako banke u Hrvatskoj određuju parametre za promjenjivu kamatnu stopu u kreditima koji su ugovoreni suprotno odredbama članaka 269. do 272. Zakona o obveznim odnosima, a to znači u kreditima koji su ugovoreni bez podataka o načinu određivanja promjenjive kamate odnosno koji su ugovoreni tako da se kamate mijenjaju jednostranim odlukama banaka.

Od siječnja manje rate za stambene kredite u 'švicarcima'

Način definiranja promjenjivog parametra i fiksne marže za promjenjivu kamatu u kreditima u kojima nisu ugovoreni podaci za izračun promjenjive kamatne stope nezakonit je, tvrde u Udruze, iz sljedećih razloga:

1. Zakonom o obveznim odnosima definirano je da ugovorna činidba mora biti ili određena (određena je ako je kamata fiksna) ili odrediva. Promjenjiva kamata odrediva je samo ako u ugovoru postoje podaci na temelju kojih se kamata mijenja. Banke s velikim brojem dužnika (radi se o desecima tisuća, pa možda i o preko 100.000 dužnika) nisu ugovorile nikakve podatke o promjeni kamate, nego su ugovorile da se kamata mijenja jednostranom odlukom banke. Zakon o obveznim odnosima propisuje da je takva ugovorna odredba ništetna (članci 269. do 272.).

2. Zakonom o potrošačkom kreditiranju člankom 11.a propisano je sljedeće:

- da vjerovnici moraju definirati promjenjivi parametar i fiksni dio kamatne stope
- da vjerovnici moraju s dužnicima uskladiti kamatnu stopu određivanjem promjenjivog parametra i fiksne marže najkasnije do 1. siječnja 2014. (članak 13. završnih odredaba izmjena ZPK-a – NN br. 143/13).

'Dužnik ne mora pristati na takav način određivanja parametra', stoji u priopćenju Udruge Franak.

Predlažu da se u svim ugovorima o kreditu bez ugovorenih parametara za izračun promjenjive kamatne stope, fiksni dio kamate banke odredi na način da od početne kamate u svakom pojedinom kreditu oduzmu početnu vrijednost promjenjivog parametra na dan isplate kredita i da dobiveni rezultat bude fiksna marža. Na temelju tako dobivene fiksne marže određivale bi se promjene kamate u budućnosti zbrajanjem tako određene fiksne marže i vrijednosti promjenjivog parametra u trenutku promjene kamate.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju