Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Oluji ubijeno više od 600 civila

DORH odbacuje optužbe Srpskog demokratskog foruma: Kaznena djela iz Oluje se procesuiraju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
DORH odbacuje tvrdnje Srpskog demokratskog foruma koji smatra da se zločini nad civilima koji su poginuli u Oluji ne procesuiraju.

Državno odvjetništvo odbacilo je tvrdnje Srpskog demokratskog foruma da niti 19 godina od završetka Oluje u Republici Hrvatskoj nitko nije procesuiran za zločine počinjene nad srpskim civilima za vrijeme i nakon te akcije.

Pročitajte i ovo Kaznena prijava protiv redatelja Dalibora Matanića - 1 DORH istražuje Pala je prva kaznena prijava u slučaju Dalibora Matanića: "Sve te žrtve će ostati obilježene za ostatak svog života" Bivši ministar obrane Mario Banožić Vještačenje Nakon Milanovićeve opaske oglasio se DORH: Istraga protiv Banožića i dalje je u tijeku

"Nadležna državna odvjetništva redovito objavljuju priopćenja o odlukama u predmetima iz svoje nadležnosti iz kojih je razvidno da se počinitelji kaznenih djela ratnih zločina procesuiraju. Ujedno, rad na predmetima kaznenih djela ratnih zločina je i nadalje u tijeku, kako u postupcima pred sudovima, tako posebno u vezi nadzora i koordinacije istraživanja policije i drugih državnih tijela, koja su dužna u predmetima u kojima još uvijek nisu poznati počinitelji ili naredbodavci poduzimati mjere i radnje kako bi se otkrili počinitelji i potom podnijeli kaznene prijave", objavilo je državno odvjetništvo na službenoj internetskoj stranici.

Srbijanski ministar Stefanović: Oluja nije prigoda za slavlje

Dodaju da pri procesiranju počinitelja kaznenih djela ratnih zločina ne razlikuju ni počinitelje niti žrtve tih nedjela po nacionalnoj osnovi.

SDF je u današnjem priopćenju naveo da su sva ubojstva srpskih civila tijekom Oluje imala karakter "masovnih likvidacija civilnog staračkog stanovništva i dogodila su se kada je Oluja već odavno prošla pa ih je, unatoč pokušajima, bilo teže prikriti ili opravdati ratnim akcijama".

"Kolika god bila točna brojka srpskih civilnih žrtava – ona Hrvatskog helsinškog odbora o više od 600 ubijenih srpskih civila za vrijeme Oluje i u narednih stotinu dana, ili ona u evidenciji DORH-a o 214 smrtno stradalih osoba – sigurno je da je ubojstava civila srpske nacionalnosti bilo dovoljno da mučno obilježe čitavo područje na kojem su Srbi vjekovima živjeli te zatraže procesuiranje i osudu onih koji su zločine naredili i onih koji su ih počinili", naveo je Srpski demokratski forum. (Izvor: Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene