DORH istražuje kriminal s isplatama poljoprivrednih potpora, potvrđeno je Novoj TV. Kako se vara na poticajima za pašnjake uvjerila se naša kamera. Bili smo na terenu s inspektorom i snimili korov i zapuštenu zemlju, koja je prijavljena za potpore namijenjene pašnjacima.


Na papiru pašnjak, a u stvarnosti nešto drugo. Kontrolor Agencije za plaćanje u poljoprivredi fotografirao je zatečeno stanje. Dodatne kontrole za isplatu poticaja za pašnjake, koje se provode od početka godine - pokazale su se opravdanima.

"Kontrolori Agencije na terenu nenajavljenim inspekcijama došli su do šokantnog otkrića - više od polovice zemljišta koja su se prijavila za poticaje kao pašnjaci, ne da nisu pašnjaci, već su zapuštena polja obrasla šikarom. I ne samo to. U mjesec dana, koliko traju inspekcije, na više od 6000 hektara navodnih pašnjaka, nije pronađeno niti jedno grlo stoke".

Vezani članci Indijski poduzetnik Arvind Kapur i gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović - 2 Ulaganje od 50 milijuna eura: "Krenut ćemo s poljoprivredom, a onda s obrađivačkom industrijom i pakiranjem" Ratko Mladić, transparent Kralj Twitter prevara: Tko je čovjek koji stoji iza vijesti o smrti Ratka Mladića?

Kontroloru mjera izravnih potpora Hrvoju Šmintiću ovo je treće zemljište koje kontrolira posljednjih dana. Ni za jedno ravnateljici Agencije nije mogao potvrditi da je pašnjak.

"Prošli tjedan - za dva možemo reći da se radi čak o šumskom zemljištu, a na ovom danas bi mogli reći ne da je šumsko, ali recimo da je nepoljoprivredno - izrazito zaraslo, s vrbama, šibljem i tako dalje. Znači radi se o neodržavanom zemljištu", ističe kontrolor. 

"Došli smo do podatka da 1034 gospodarstva, koja imaju evidentirane pašnjake, nemaju ni grlo stoke. I od tih 1034 njih 683 je podnijelo jedinstveni zahtjev za potporu za 2016", ističe Matilda Copić, ravnateljica Agencije za plaćanje u poljoprivredi.

Dnevnik Nove TV doznaje da zato slučaj češlja i DORH. Potvrđeno nam je da su prvi izvidi već u tijeku.

"Državno odvjetništvo Republike Hrvatske u mogućnosti je odgovoriti kako nadležna državna odvjetništva provjeravaju navode zaprimljenih prijava, odnosno naložila su policiji provođenje izvida", priopćili su iz DORH-a.

Iznosi potpore za pašnjake iznose od 2200 pa sve do 5800 kuna po hektaru. Financiraju se dijelom europskim, dijelom novcem resornog ministarstva, a isplaćuje ih Agencija za plaćanje. Zbog sumnji u prevare, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić prije nekoliko je dana stopirao isplatu 17 milijuna kuna potpora.

"'Ajmo uvesti red u sustav, stvari posložiti. Ja krađu u sektoru poljoprivrede neću dozvoliti", kazao je Tolušić.

No, što ako se one događaju godinama? U sustavu evidencije broj pašnjaka se u posljednje tri godine gotovo utrostručio.

"2014. je bilo evidentirano 33.000 hektara pašnjaka, dok je 2016. taj podatak narastao na 93.000 hektara", ističe ravnateljica Copić.

U Agenciju za plaćanje u poljoprivredi godišnje stigne više od 100.000 zahtjeva za potpore. Samo 5 posto njih po zakonu je obvezno provjeriti na terenu, ostali se kontroliraju putem dokumentacije. Ravnateljica agencije najavljuje i unutarnju kontrolu kako bi se utvrdilo je li netko od službenika pogodovao isplati potpora za - lažne pašnjake. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr