Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više od polovice prijavljenih

Šokantni podaci: Evo kako se vara na poticajima za pašnjake koji ne postoje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
DORH istražuje kriminal s isplatama poljoprivrednih potpora, potvrđeno je Novoj TV. Kako se vara na poticajima za pašnjake uvjerila se naša kamera. Bili smo na terenu s inspektorom i snimili korov i zapuštenu zemlju, koja je prijavljena za potpore namijenjene pašnjacima.

Na papiru pašnjak, a u stvarnosti nešto drugo. Kontrolor Agencije za plaćanje u poljoprivredi fotografirao je zatečeno stanje. Dodatne kontrole za isplatu poticaja za pašnjake, koje se provode od početka godine - pokazale su se opravdanima.

"Kontrolori Agencije na terenu nenajavljenim inspekcijama došli su do šokantnog otkrića - više od polovice zemljišta koja su se prijavila za poticaje kao pašnjaci, ne da nisu pašnjaci, već su zapuštena polja obrasla šikarom. I ne samo to. U mjesec dana, koliko traju inspekcije, na više od 6000 hektara navodnih pašnjaka, nije pronađeno niti jedno grlo stoke".

Pročitajte i ovo Poljoprivredno zemljište - 4 Otkucava sat Inflacija cijena poljoprivrednog zemljišta, a uskoro u utrku ulaze i stranci: "To su ljudi s ozbiljnim kapitalom" Ilustracija Vrijedi od danas Dijeli se 490 milijuna eura: Ministarstvo objavilo važne vijesti za poljoprivrednike

Kontroloru mjera izravnih potpora Hrvoju Šmintiću ovo je treće zemljište koje kontrolira posljednjih dana. Ni za jedno ravnateljici Agencije nije mogao potvrditi da je pašnjak.

"Prošli tjedan - za dva možemo reći da se radi čak o šumskom zemljištu, a na ovom danas bi mogli reći ne da je šumsko, ali recimo da je nepoljoprivredno - izrazito zaraslo, s vrbama, šibljem i tako dalje. Znači radi se o neodržavanom zemljištu", ističe kontrolor. 

"Došli smo do podatka da 1034 gospodarstva, koja imaju evidentirane pašnjake, nemaju ni grlo stoke. I od tih 1034 njih 683 je podnijelo jedinstveni zahtjev za potporu za 2016", ističe Matilda Copić, ravnateljica Agencije za plaćanje u poljoprivredi.

Dnevnik Nove TV doznaje da zato slučaj češlja i DORH. Potvrđeno nam je da su prvi izvidi već u tijeku.

"Državno odvjetništvo Republike Hrvatske u mogućnosti je odgovoriti kako nadležna državna odvjetništva provjeravaju navode zaprimljenih prijava, odnosno naložila su policiji provođenje izvida", priopćili su iz DORH-a.

Iznosi potpore za pašnjake iznose od 2200 pa sve do 5800 kuna po hektaru. Financiraju se dijelom europskim, dijelom novcem resornog ministarstva, a isplaćuje ih Agencija za plaćanje. Zbog sumnji u prevare, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić prije nekoliko je dana stopirao isplatu 17 milijuna kuna potpora.

"'Ajmo uvesti red u sustav, stvari posložiti. Ja krađu u sektoru poljoprivrede neću dozvoliti", kazao je Tolušić.

No, što ako se one događaju godinama? U sustavu evidencije broj pašnjaka se u posljednje tri godine gotovo utrostručio.

"2014. je bilo evidentirano 33.000 hektara pašnjaka, dok je 2016. taj podatak narastao na 93.000 hektara", ističe ravnateljica Copić.

U Agenciju za plaćanje u poljoprivredi godišnje stigne više od 100.000 zahtjeva za potpore. Samo 5 posto njih po zakonu je obvezno provjeriti na terenu, ostali se kontroliraju putem dokumentacije. Ravnateljica agencije najavljuje i unutarnju kontrolu kako bi se utvrdilo je li netko od službenika pogodovao isplati potpora za - lažne pašnjake. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene