Miroslav Škoro
Miroslav Škoro Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Domovinski pokret Miroslava Škore neće sudjelovati u službenom državnom protokolu na sutrašnjem obilježavanju 25. obljetnice akcije Oluja. Kao neke od razloga navode "političku predstavu Plenkovića i Milanovića s ciljem samopromocije hrvatsko-srpske trgovačke koalicije".


Kako je priopćeno iz stranke, predstavnici Domovinskog pokreta predvođeni Škorom u pratnji svojih saborskih zastupnika i županijskih povjerenika sutra će zapaliti svijeće i položiti vijenac za poginule i nestale branitelje kod Spomenika Hrvatske pobjede, ali neće sudjelovati u službenom protokolu. 

Vezani članci Milorad Pupovac (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Pupovac: ''Milošević odlazi u Knin da bi stavio križ na mržnju i nesporazume'' Andrej Plenković Plenković: "Očekujem da oni koji su u protokolu budu u službenim majicama. Odlazak Tome Medveda u Grubore nije trgovina"

Poručili su kako u služebenom protokolu neće sudjelovati iz više razloga, između ostalog jer predsjednik Milanović ne želi pripadnike HOS-a u protokolu.

Kao jedan od razloga navode i održavanje proslave u ranom, prijepodnevnom terminu, za koji smatraju da je odabran kako bi na proslavi sudjelovalo što manje ljudi. 

Također, tvrde kako se u prvi plan "stavljaju pojedinačna negativna iskustva predstavnika jednog dijela srpske manjine, umjesto aktera koji su višegodišnju patnju svih hrvatskih državljana okončali veličanstvenom vojnom akcijom".

"Umjesto proslave velebne pobjede, 25. obljetnica Oluje pretvorena je u političku predstavu Plenkovića i Milanovića s ciljem samopromocije hrvatsko-srpske trgovačke koalicije. Domovinski pokret odbija davati legitimitet onome što je trebala biti proslava hrvatske pobjede, a pretvoreno je u komemoraciju srpskih žrtava. Poštujemo sve žrtve, ali na 25. godišnjicu Oluje u prvom planu ne mogu biti izjednačavanje krivnje i pretvaranje agresora u žrtvu.

Umjesto branitelja poput našeg generala Prkačina, u prvim redovima dobrodošli su predstavnici stranke koju je osnovao ratni zločinac Goran Hadžić, a koja je jezičac na vagi u vladajućoj koaliciji. Štoviše, vladajući sada na silu žele izjednačiti mnogobrojne hrvatske žrtve velikosrpske agresije sa stradanjem u Gruborima, pa i u Dvoru na Uni. Sramotni pokušaj izjednačavanja žrtve peti je razlog odbijanja sudjelovanja u službenom protokolu, posebno ima li se u vidu kako za, primjerice, one u Dvoru na Uni nikada nije dokazano da su stradale od hrvatske ruke", poručuju iz stranke.

Domovinski pokret spornima smatra i stavove Milorada Pupovca te citiraju njegov intervju za Feral 5. rujna 1994. godine, 

"Pupovac jasno dao do znanja da se zalaže za legalizaciju SAO Krajine, koju ne naziva takozvanom, da se zalaže za legalizaciju okupacije Hrvatske nastale na ratnom zločinu, od Vukovara preko Škabrnje do Dubrovnika. Pametnom dosta", kažu u Domovinskom pokretu.