Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predstavljen program

'Hrvatsku vode 'dečki iz Bruxellesa''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Domovinska koalicija na konferenciji za novinare predstavila je listu kandidata i program s kojim će zatražiti povjerenje birača u VII. izbornoj jedinici, koji je utemeljen na zaštiti nacionalnih vrijednosti, razvijanju kvalitetne poljoprivrede i modernom i učinkovitom obrazovanju.

Domovinska koalicija koju čine HSP AS, Demokratski savez nacionalne obnove (DESNO) Ante Đapića, HKDU dr. Marko Veselica, Ujedinjena stranka prava Antuna Kljenka (USP) i Hrvatska demokratska stranka (HDS), u srijedu je na konferenciji za novinare predstavila listu kandidata i program s kojim će zatražiti povjerenje birača u VII. izbornoj jedinici, utemeljen na zaštiti nacionalnih vrijednosti, razvijanju kvalitetne poljoprivrede i modernom i učinkovitom obrazovanju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna O mjerama programa Domovinska koalicija predstavila Program oporavka poljoprivrede i ruralnog kraja Slika nije dostupna Potreban preporod pravosuđa Domovinska koalicija: Agromafija i uvoznički lobi uništili hrvatsku poljoprivredu

"Hrvati moraju biti svjesni da smo dovedeni do sveopće krize, duhovne, socijalne, demografske i gospodarske. Iluzorno je očekivati da nas iz nje mogu izvući oni koji su nas u nju doveli", poručio je Dean Golubić, predsjednik HKDU dr. Marko Veselica, koji predvodi listu u VII. izbornoj jedinici.

Hrvatsku vode "dečki iz Bruxellesa"

Zalažemo se za nastavak politike Franje Tuđmana, borbu za nacionalne interese i boljitak hrvatskog naroda. Trebamo ostati samostalni, desno krilo Hrvatske, rekao je Golubić o eventualnim poslijeizbornim koalicijama.

Trebamo vratiti nacionalno jedinstvo, Hrvatska treba biti slobodna i ne slušati slijepo što joj se kaže u Bruxellesu. Hrvatska 16 godina na čelu ima "dečke iz Bruxellesa" koji se izmjenjuju i slijepo pokoravaju, a mi to ne želimo, rekao je.

Također smatra da treba raspisati referendum na kojem bi hrvatski narod odlučio može li Srbija postati članicom EU-a.

Predstavljajući izborni program Domovinske koalicije, Golubić je rekao da je Hrvatska nekada proizvodila hrane za 22 milijuna ljudi, a danas za dva milijuna, zato je nužno pokrenuti kvalitetnu poljoprivredu. Obrazovanje mora slijediti potrebe gospodarstva i tržišta, a ne da školujemo mlade za zanimanja koja nam ne trebaju ili za neke druge zemlje u koje odlaze u potrazi za poslom.

Mlade moramo učiti kako razmišljati o gospodarstvu, poticati ih da propituju sve, da budu kritični, a danas naše školstvo to ne potiče. Zaposlenike u državnoj upravi treba preraspodijeliti, nismo za otkaze, već za kvalitetniju upravu koja će biti na pomoć građanima, dodao je Golubić.

Predsjednik HSP AS-ova Odbora za poljoprivredu Jurica Jašinski podsjetio je kako je još prije godinu i pol upozoravao na probleme koji će nastati zbog Programa ruralnog razvoja RH. "Nažalost, Ministarstvo poljoprivrede je zapravo 'Ministarstvo pogodovanja', a s našim programom za poljoprivredu u fokus ćemo staviti malog proizvođača ispred velikih korporacija", istaknuo je Jašinski.

Šale za lustraciju

Kandidat na listi je i predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika žrtava komunizma Petar Šale, koji nije nazočio konfrenciji za novinare, ali je u izjavi istaknuo da će se zauzimati za lustraciju koja mora biti provedena iz etičkih i moralnih principa.

EU je donijala odluku o obilježavanju Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima, no mi u Hrvatskoj prelazimo preko sudbine žrtava komunizma, a samo je kroz zatvor u Gradiški prošlo više od 35.000 zatvorenika, rekao je Šale.

Na svečanosti u Hrvatskom saboru u ponedjeljak sjedio je i "hrvatski Mandela" Marko Veselica, a da ga nitko nije spomenuo niti pozdravio, iako je u Jugoslaviji kao politički zatvorenik odležao 18 godina, dodao je. Radi njega i svih ostalih uznika nužno je napraviti reviziju tih postupaka, kao što je to učinjeno za kardinala Alojzija Stepinca, rekao je Šale i najavio da će uskoro zatražiti reviziju svojeg sudskog postupka u kojem je u vrijeme Jugoslavije osuđen na zatvor.

Također je ocijenio da hrvatski političari zbog dodvoravanja Bruxellesu mlako ili nikako reagiraju na prijetnje srbijanskog vodstva u vezi Oluje.

"Tim srpskim političarima treba odlučno reći da je Oluja bila veličanstvena obrambena akcija, da su izgubili sve ratove, da su neki persona non grata i da Hrvatskoj prestanu prijetiti", poručio je Šale. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene