Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Niz zahtjeva

Domino-efekt? Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja traži veće plaće

Neusklađenost kvoti i tržišta rada (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Neusklađenost kvoti i tržišta rada (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Neusklađenost kvoti i tržišta rada (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/1 >>
Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja predao je Vladi, Ministarstvu obrazovanja i Ministarstvu rada zahtjev za povećanjem plaća u sustavu znanosti i visokog obrazovanja.

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja traži povećanje plaća nenastavnom osoblju za 6,11 posto, povećanje plaća osoblju u nastavnim zvanjima za 3,5 posto, vraćanje koeficijenta složenosti poslova od 3 posto oduzetog 2013. godine svim zaposlenicima te vraćanje uvećanja koeficijenata složenosti poslova po osnovi ostvarenih godina radnog staža u javnim službama (4, 8 i 10 posto) zaposlenicima koji za to ostvaruju odgovarajući uvjet staža.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva

U priopćenju navode obrazloženje zahtjeva za povećanju plaća nenastavnom osoblju te ističu kako je notorna činjenica da se radi o generalno potplaćenoj kategoriji zaposlenika bez čijeg rada javne ustanove ne bi mogle redovno funkcionirati.

"Zahtjev za povećanjem plaće nenastavnom osoblju istovjetan je zahtjevu prosvjetnih sindikata koji od Vlade RH traže povećanje koeficijenata složenosti poslova svih zaposlenih na nenastavnim radnim mjestima u osnovnim i srednjim školama za 6,11 posto. Smatramo da bi bilo potpuno neopravdano da zaposlenici unutar sustava javnih službi na istim radnim mjestima i za istu složenost poslova budu različito plaćeni", navode u priopćenju.

"Koeficijent složenosti poslova radnih mjesta predavača i umjetničkog suradnika treba povećati za 3,5 posto kako bi se izjednačio s početnim koeficijentima ostalih nastavnih radnih mjesta, odnosno koeficijentom asistenta.

Dodatni razlog za povećanje koeficijenta predavača je i zahtjev prosvjetnih sindikata da se početni koeficijent učitelja i nastavnika u srednjim školama izjednači s koeficijentom asistenta. Kako su poslovi asistenta, učitelja i nastavnika te predavača usporedivi po složenosti poslova, bilo bi neopravdano i diskriminatorno da predavač ostane na nižem početnom koeficijentu složenosti poslova od asistenta u visokom obrazovanju ili učitelja i nastavnika u osnovnim i srednjim školama.

Sustav znanosti i visokog obrazovanja među rijetkima je kojemu u proteklih šest godina ni na koji način nisu nadoknađeni neopravdano umanjeni koeficijenti složenosti poslova. Smatramo da Vlada RH to treba učiniti u ovom trenutku i to u odnosu na sve zaposlenike u sustavu.

Ukidanjem dodatka na plaće za vjernost službi od 4, 8 i 10 posto 2014. godine snažno su pogođeni najstariji zaposlenici u sustavu. Primjerice, plaća redovitog profesora s više od 35 godina staža u apsolutnom je iznosu danas manja nego što je bila početkom 2009. godine.

Sukladno tome, kupovna moć plaće redovitog profesora danas je oko 12 posto manja nego 2009. Razlog tome u najvećoj mjeri leži upravo u ukidanju dodataka od 4, 8 i 10 posto. Osim poboljšanja materijalnog statusa starijih radnika, navedeni dodatak nužno je vratiti u sustav jer on i dalje egzistira u sustavu državnih službi.

Nenastavno osoblje (službenici i namještenici) u sustavu znanosti i visokog obrazovanja su zaposlenici koji rade na pomoćno-tehničkim poslovima i ostalim poslovima čije je obavljanje potrebno radi pravodobnog i kvalitetnog obavljanja poslova iz djelokruga rada ustanova, sukladno Uredbi o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama.

U sustavu je notorna činjenica da se radi o generalno potplaćenoj kategoriji zaposlenika bez čijeg rada javne ustanove ne bi mogle redovno funkcionirati", navode, između ostaloga, u priopćenju.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene