Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šokirani smanjenjm plaća

'Dođete u situaciju da jednostavno kažete djetetu da se nema'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Reakcije na najavu smanjenja plaća ne jenjavaju. Zaposlenici državnog i javnog sektora šokirani su Vladinom odlukom.

Iskrene izjave građana ovisnih o proračunu države stižu iz svih dijelova Hrvatske. Većina s prosječnom plaćom i opterećeni kreditima još će teže spajati kraj s krajem. 'Čovjek koji ima troje djece koje školuje, kao ja, to je drastično. Dođete u situaciju jednostavno da kažete djetetu da se nema', kazao je Ivo Vlahutin, medicinski tehničar.

Pročitajte i ovo Plaće - 2 hladan tuš Veliko razočaranje za mnoge radnike u javnom sektoru: "To stvarno nije pošteno"; Ministar u Dnevniku Nove TV objasnio što se dogodilo Ilustracija 1,63 milijarde eura Počela je isplata novih plaća za zaposlene u javnoj upravi: Objavljeno i koliko su veće

Odrekli su se, poručuju, i više od tri posto. Država im je, osim najavljenog smanjenja, uzela božićnicu, regres, pristali su na niže jubilarne nagrade, smanjene troškove prijevoza i dnevnice unutar Hrvatske, pa su u državni proračun već otišle milijarde kuna.

>> Pismo čitateljice: 'Javljam vam se iz obećane zemlje - Hrvatske!'

'Mi smo na razini prihoda jedne spremačice koja se financira iz državnog proračuna dali 4 700 kn, odnosno umanjili prihod ukupni za više od 10 posto', kazala je Ljubica Pilić iz sindikata kulture. Djelatnici zaposleni u kulturi s visokom stručnom spremom na godinu državi daju oko 5.800 kuna ili 483 kune na mjesec.

S druge strane, nitko od onih čija plaća ovisi o proračunu nije dobio otkaz, za razliku od privatnog sektora i više od 374 tisuće nezaposlenih. Analitičari su znali da je masu plaća trebalo odmah rezati. ' Čini se, i ta tri posto, da se radi o relativno malom postotku i rekla bih da, s obzirom na ukupno stanje u gospodarstvu, da će to nešto i pomoći, međutim pitanje je hoće li moći ustabiliti situaciju u državnom proračunu', kazala je Sandra Švaljek.

Pa gotovo da svi očekuju i nove rezove. Otkazi i udar na mirovine su posljednja linija obrane.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene