Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Republike Srpske ocijenio je u povodu obilježavanja 16. godišnjice Daytonskog sporazuma da se BiH održava samo pod međunarodnim pritiskom upozorivši da bošnjački političari nastoje ostvariti prevlast nad Hrvatima i Srbima zahvaljujući brojčanoj premoći.


'BiH je pacijent koji se održava s potporom međunarodne zajednice. U BiH imamo malo stvari koje povezuju zemlju, te činjenice se mogu vidjeti svugdje', rekao je Dodik kako ga prenose mediji uoči sutrašnje obljetnice postizanja sporazuma o miru u Daytonu.

Dodao je da Republika Srpska želi ojačati svoju autonomiju te se vratiti izvornom Daytonskom sporazumu koji su promijenili bivši visoki predstavnici u korist države a na štetu entiteta.

To je po riječima predsjednika Republike Srpske dovelo do pokušaja razgradnje Daytonskog sporazuma od strane stranaca i većinskih Bošnjaka.

Vezani članci U Banskim dvorima se sastali Andrej Plenković i Milorad Dodig Milanović i Plenković odvojeno u Zagrebu razgovarali s Dodikom, posjet izazvao oštre reakcije Milorad Dodik (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL) Parlament Republike Srpske: "Ili se vraćamo na izvorni Daytonski sporazum ili RS donosi novi ustav"

'Nećemo dopustiti dominaciju Bošnjaka nad Srbima i Hrvatima'

'Bošnjaci vjeruju da čine više od 50 posto stanovništva u BiH i na temelju toga traže da i njihovo sudjelovanje u tijelima vlasti BiH bude preko 50 posto', rekao je Dodik.

Dodao je da predstavnici srpskih stranaka neće dopustiti dominaciju Bošnjaka nad Srbima i Hrvatima zahvaljujući njihovoj brojnosti.

>> Dodik optužio Izetbegovića za stvaranje islamske države

Na promjenama odredaba mirovnog sporazuma koji su 21. studenoga 1995. u američkoj vojnoj bazi Wright-Patterson kod Daytona u američkoj državi Ohio potpisali predsjednici Hrvatske Franjo Tuđman, BiH Alija Izetbegović i Srbije Slobodan Milošević inzistiraju hrvatski i bošnjački političari u BiH, a u Republici Srpskoj je sutra tim povodom neradni dan. (Hina)