Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrdoljak o rastu industrije:

'Dobro da je ostvaren, ali nije dovoljan da bi se Hrvatska izvukla iz gliba u koji je tonula 20 godina'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar je rekao da zemlja mora imati kontinuirani rast industrije kroz nekoliko godina da bi se ostvario zarvtani plan o 86 tisuća novozaposlenih.

Hrvatska mora imati kontinuirani rast industrije kroz nekoliko godina da bi se ostvario zacrtani plan o novozaposlenih 86.000 u industriji s konačnim ciljem reidustrijalizacije, u smjeru čega se kreće i Europa, poručio je u srijedu ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, komentirajući u Vukovaru podatak kako je u ožujku u odnosu na veljaču u Hrvatskoj zabilježen rast industrijske proizvodnje za 3,5 posto.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki interes Tko će preuzeti velike poljoprivredne kompanije u Hrvatskoj? Oglasila se Fortenova Ilustracija Sreća ili prokletstvo? Leže na vrijednim mineralima, ali postoji opasnost: "Ako postanemo Kuvajt, onda dobro, ali pronađite mi primjer gdje je strani investitor donio boljitak"

Državni zavod za statistiku objavio je u srijedu da je industrijska proizvodnja, prema desezoniziranim podacima, u ožujku porasla za 2,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je prema kalendarski prilagođenim podacima skočila 3,5 posto u odnosu na ožujak prošle godine.

'Mi smo planirali prošlu godinu rast od jedan posto, a imali smo skoro dva. Kakav nam je bio plan, a bio je realan, u tim smo danas okvirima. Još je puno posla pred nama. Ne želim da se uopće hvalim s mjesečnim ili tromjesečnim rezultatima. Hrvatska mora imati kontinuirani rast industrije u nekoliko godina da bi realizirali ono što nam je plan, a to je 86.000 novozaposlenih u industriji da bi se reindustrijalizirali', kazao je ministar Vrdoljak odgovarajući na novinarska pitanja nakon što je posjetio vukovarskog proizvođača obuće 'Borovo'.

'Ministre, zar vi ozbiljno mislite da su građani naivni ili glupi?'

Po njegovim riječima, dobro je da je ostvaren rast industrijske proizvodnje ali on, kako je ocijenio, nije dovoljan da bi se Hrvatska izvukla iz gliba u koji je tonula proteklih dvadeset godina.

Na zamolbu novinara da komentira podatak da su poduzeća u Hrvatskoj prošle godine ostvarila ukupnu dobit od 14 milijardi kuna, što je za 9,5 milijardi, odnosno čak 200 posto više nego prethodne godine, Vrdoljak je ocijenio da su svi pozitivni rezultati koji su ostvareni u zadnjih pola godine rezultat rada u nekoliko posljednjih godina.

'Da li je moglo prije, možda, da li je trebalo brže, vjerojatno. Trebali smo u to krenuti 2005., 2006. i 2007., ali sada smo tu gdje jesmo. Trebamo što više ubrzati i rast novih i tradicionalnih industrija', kazao je, dodavši da dobar rezultat poslovanja hrvatskih poduzeća ne želi pripisivati 'jednom ministrarstvu niti ovoj Vladi' već cjelokupnom gospodarstvu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene