Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Do sredine 2011. mogla bi biti određena najviša cijena plina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada bi do 1. kolovoza 2011. mogla propisivati najviše razine cijena plina za kupce, najavio je ministar gospodarstva Branko Vukelić na današnjoj sjednici hrvatske Vlade.

Vlada je, naime, u hitnu saborsku proceduru uputila prijedlog zakona o tržištu plina, jedan od pet zakonskih prijedloga s današnje sjednice kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s pravnom stečevinom EU.

Pročitajte i ovo Ministar gospodarstva Davor Filipović u studiju Dnevnika Nove TV - 4 PLINSKA AFERA Filipović priznao da je dobio obavijest šefa HEP-a: "Dobili smo dopis, ali..." Ilustracija Vladina uredba Butković najavio rješenje za problem prodaje viška plina

Predloženim zakonom određuje se i uloga Ine kao proizvođača i dobavljača plina za tarifne kupce.

Zakon predviđa i postupno otvaranje tržišta plina - od 1. kolovoza ove godine svi kupci, osim kućanstava, stekli bi status povlaštenog kupca, a godinu dana kasnije, od 1. kolovoza 2008. taj bi status stekla i kućanstva.

Niz novina predviđa i novi zakon o veterinarstvu, primjerice uvođenje novih, suvremenih mjera kontrole bolesti životinja, te utvrđivanje zdravstvenog statusa životinja na razini stada, gospodarstva, regije ili države u odnosu na određenu bolest.

Zakon, kaže ministar poljoprivrede Petar Čobanković, stvara i
pretpostavke za usvajanje novog sustava sigurnosti hrane, tzv.
higijenskog paketa koji se u zemljama EU počeo primjenjivati početkom 2006.

Taj sustav uvodi jedinstveni horizontalni pristup u kontroli hrane, odgovornost za sigurnost hrane prenosi na subjekte u poslovanju s hranom te naglasak stavlja na samokontrolu, pa shodno tome na drugačiji način uređuje pitanje službenih kontrola.

Novosti su vezane i uz sustav naplate za obavljene preglede i
kontrole i to na način da se on uplaćuju u državni proračun, a iz njih bi se financirali isključivo veterinarski pregledi i kontrole.

Ministar kao novosti navodi i mogućnost da posjednici stoke sami označavaju životinje na propisani način, uvodi se jedinstveni registar domaćih životinja, te precizira da izdavanje nacionalnih svjedodžbi o zdravlju životinja obavljaju isključivo službeni veterinari.

U drugo saborsko čitanje Vlada je uputila zakon o sigurnosti u željezničkom prometu, a ministar prometa Božidar Kalmeta najavljuje da bi za oko mjesec dana u proceduri trebao biti i nacionalni program izgradnje i održavanja željezničke infrastrukture.

Tim će se programom precizirati što se će sve napraviti u idućem petogodišnjem razdoblju, u kojemu se u HŽ planira uložiti 15 milijardi kuna, kazao je Kalmeta.

Saboru su, u paketu usklađivanja s propisima EU, upućene i izmjene Zakona o sudskom registru, a na potvrđivanje i Međunarodna konvencija o suzbijanju djela nuklearnog terorizma.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene