Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U najtežim trenucima

Do kad će ovo raditi volonteri?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Palijativna skrb je briga za osobu s najtežim oboljenjima, ali i za njihovu obitelj.

Obitelj koju je posjetila ekipa Provjerenog mnoge će podsjetiti na vlastito iskustvo, ali i iskustvo prijatelja, susjeda, kolega. Kada liječnik da dijagnozu neizlječive bolesti i pošalje pacijenta kući, tada krene prava navala pitanja: kome se obratiti za kolica, kome za novčanu pomoć, koga poslati u školu na informacije, koga u kupnju zimske jakne za dijete? Ali i ono najteže: kako se pomiriti s onim što slijedi?

Pročitajte i ovo Dostava humanitarne pomoći u Pojas Gaze iz zraka Neizvjesnost u Gazi VIDEO Španjolska nad Pojas Gaze ispustila 26 tona hrane pa upozorila: "Ovaj način nije efikasan" Ilustracija Pomoć Ukrajini Šef NATO-a upozorio: "Bila bi povijesna pogreška dopustiti Putinu da prevlada. To bi bilo opasno za sve nas"

Dok odgovore na ta pitanja u mnogim zemljama daju profesionalni timovi, u Hrvatskoj gotovo sav posao rade - volonteri. Zaklada Sandra Stojić palijativnu skrb pruža na području Kutine. Suzana Fehlen jedina je zaposlena, a za palijativnu skrb se kao medicinska sestra specijalizirala u Njemačkoj. Jedna od obitelji za koju se brinu je i na Marine Eškinje. Ona ima karcinom s metastazama na kostima, a nakon što je došla kući s liječenja, obiteljska liječnica savjetovala joj je da se javi Zakladi.

>>
Država i Crkva zajednički otvorile hospicij za teško oboljele

"Obitelj nas prvi puta vidi i čudi se: tko ste vi? Gleda u vas kao u neku dobru vilu koja odjedanput razmješta namještaj po sobi, uspostavlja kontakt s liječnikom radi terapije boli, organizira vam krevet, sve u roku istog dana, istog trenutka", opisuje Suzana dio svog posla. Ona je jedina zaposlena u Zakladi, ostatak tima čine volonteri. Biserka dolazi često i druži se s Marininom kćerkom Martinom, a Ljiljana njezinom sinu Luki pomaže u učenju. Marina se nakon postavljene dijagnoze našla u gotovo bezizlaznoj situaciji, ali uz obitelj i Zakladu danas je sasvim druga žena!

Ekipu Provjerenog je na snimanju u domu ove obitelji dočekala vedra atmosfera. Marina se i dalje bori s rakom, ali se više ne bori s nepotrebnim brigama koje bolest donese sa sobom ako vas sustav napusti. A to je, nažalost, slučaj u Hrvatskoj. Što ovi volonteri znače obiteljima i zašto je nužno da država im država da potporu, pogledajte u prilogu Provjerenog!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene