Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kombinacija kulturne i prirode

Jedna od najvećih močvara u Europi krije ogroman neiskorišteni potencijal: Dio Hrvatske kojem bi se češće mogla posvetiti pažnja

Dnevnik u vašem selu: Lonjsko pole (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Dnevnik u vašem selu: Lonjsko pole (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dnevnik u vašem selu: Lonjsko pole (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Dnevnik u vašem selu: Lonjsko pole (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dnevnik u vašem selu: Lonjsko pole (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Rubrika "Dnevnik u vašem selu" posjetila je Lonjsko polje, koje je prepuno potencijala za razvoj turizma. Riznica je to bioraznolikosti, čiste prirode, zdravog uzgoja stoke, ali i kulturne baštine.

Lonjsko polje, jedno od najvećih močvarnih područja u Europi, po svojoj kulturi i povijesti nikako nije močvara. Tamošnje posavske kuće stare su 200 godina, građene su od vječnog hrasta lužnjaka, a ni grede ni planjke se ne tretiraju.

Pročitajte i ovo Damir Čuljak Pojava antraksa Znatno bolja situacija u Lonjskom polju: "Ugibanja su sporadična i u znatno manjoj mjeri nego proteklih dana" Slika nije dostupna OBJAVLJENI DETALJI Širi se zaraza na sisačkom području: Zbog antraksa ograničava se kretanje Parkom prirode Lonjsko polje

"Nemaju ni jedne metalne veze, nego su rađeni utori koji se slažu jedan na drugog. Klinovima se vezivala čitava kuća tako da se mogla premještati s jedne parcele na drugu", rekao je Edvard Bogović, voditelj Službe za promidžbu i sustav posjećivanja PP-a Lonjsko polje.

U Posavini se nalazi i najveća hrvatska farma bikova.

"To je domaća roba koja dolazi u tov od 150 do 220 kila, jedan dio u Split i jedan dio u Sisak", rekao je uzgajivač bikova Darko Šep.

Ondje živi i nekadašnja nositeljica titule "Najuzoritija hrvatska seoska žena", Marijana Đurić.

"Predložio me moj KUD", rekla je Đurić te dodala, odgovarajući na pitanje, da se titulu može zaslužiti "trudom, radom i zalaganjem".

Na pitanje o stanju OPG-ova u Posavini, načelnica Općine Jasenovac Marija Mačković rekla je da u Općini ima "šest obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, ali imamo 52 kreveta".

Na njima se većinom spava na obilježavanju Dana proboja Jasenovca, a u Lonjskom polju moglo bi se češće lijepo naspavati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene