Rubrika "Dnevnik u vašem selu" posjetila je Lonjsko polje, koje je prepuno potencijala za razvoj turizma. Riznica je to bioraznolikosti, čiste prirode, zdravog uzgoja stoke, ali i kulturne baštine.

Galerija


Lonjsko polje, jedno od najvećih močvarnih područja u Europi, po svojoj kulturi i povijesti nikako nije močvara. Tamošnje posavske kuće stare su 200 godina, građene su od vječnog hrasta lužnjaka, a ni grede ni planjke se ne tretiraju.

Vezani članci Dnevnik u vašem selu: Vukomerić (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Pogledajte kako izgleda život na imanju gdje trava raste na krovovima kuća, a energiju daje - sunce Ovčarstvo u Marijancu (Foto: Dnevnik.hr) Posjetili smo selo u kojem su plaće natprosječne, božićnica 7500, a naknada za novorođenče 10.000 kuna

"Nemaju ni jedne metalne veze, nego su rađeni utori koji se slažu jedan na drugog. Klinovima se vezivala čitava kuća tako da se mogla premještati s jedne parcele na drugu", rekao je Edvard Bogović, voditelj Službe za promidžbu i sustav posjećivanja PP-a Lonjsko polje.

U Posavini se nalazi i najveća hrvatska farma bikova.

"To je domaća roba koja dolazi u tov od 150 do 220 kila, jedan dio u Split i jedan dio u Sisak", rekao je uzgajivač bikova Darko Šep.

Ondje živi i nekadašnja nositeljica titule "Najuzoritija hrvatska seoska žena", Marijana Đurić.

"Predložio me moj KUD", rekla je Đurić te dodala, odgovarajući na pitanje, da se titulu može zaslužiti "trudom, radom i zalaganjem".

Na pitanje o stanju OPG-ova u Posavini, načelnica Općine Jasenovac Marija Mačković rekla je da u Općini ima "šest obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, ali imamo 52 kreveta".

Na njima se većinom spava na obilježavanju Dana proboja Jasenovca, a u Lonjskom polju moglo bi se češće lijepo naspavati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr