Vlada će raditi i nedjeljom. Kako doznaje Dnevnik Nove TV, u nedjelju će se dovršavati paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata.

Galerija Novac: Ilustracija - 2 Mjere - 3 Mjere - 2 +2 Mjere - 1

Bit će dobar, bit će moćan, bit će snažan! Tim je riječima premijer najavio novi paket mjera koji se brusi u Banskim dvorima. Plan je u finalnoj fazi.

Dnevnik Nove TV doznaje kako će bolnice, škole, vrtići i javne institucije struju plaćati kao i kućanstva. Detalje o mjerama otkrila je reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan. Oni će struju plaćati po istim cijenama kao i kućanstva.

Najveći potrošači, pa i najveći problem, u gradu Zagrebu su zagrebački električni tramvaj i vodopskrba i odvodnja.

"Prije svega ZET koji za pogon svojih vozila troši 19 milijuna kuna godišnje i vodovod i opskrba koja za upumpavanje vode u sustav troši cca. 50 milijuna kuna godišnje", rekao je zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet.

Grijanje - 1 Drva, peleti, plin ili struja? Ekipa Dnevnika Nove TV istražila je što je najpovoljnije za grijanje

Krešimir Sever - 6 Šef sindikata iznio najnovije podatke o kreditnoj zaduženosti građana: ''Ovo još nije dno dna, još gore dolazi''

Zagrepčani koji se griju na toplanu ne bi trebali očekivati novi šok cijenama. Ali poduzetnici i dalje strepe.

Računi za struju u jednom su lokalu tri puta veći u odnosu na prošlu godinu.

"Ja sam mali kotač u tom društvu, a nas malih kotača je jako puno. I ako se mi izgubimo na taj način, opet nikome neće biti dobro, pogotovo nama", rekao je za Dnevnik Nove TV vlasnik ugostiteljskog objekta Hrvoje Jagić.

Poduzetnici se mogu nadati subvencijama. Vladi su već uputili svoje prijedloge. HUP apelira da pomoć ide svima bez obzira na veličinu i sektor.

"Srednje veliki poduzetnici zapošljavaju preko 50% ukupno zaposlenih, ostvaruju 63% ukupnih prihoda i u bruto investicijama sudjeluju preko 60%. Značaj velikih i srednjih poduzetnika je krucijalna", kazala je Irena Weber, glavna direktorica HUP-a.

Mjere poduzetnicima, doznaje Dnevnik Nove TV, ići će u dva seta. Jedan će se odnositi na energente, a drugi će ići preko Zavoda za zapošljavanje. Iz Glasa poduzetnika upozoravaju da je za neke već kasno.

"Očekujemo zaista ozbiljne mjere koje će pomoći poduzetnicima da prođu kroz ovu krizu. U protivnom ćemo, nažalost, biti prisiljeni na prosvjed", poručila je Ivana Matić iz udruge Glas poduzetnika.

Sve to građanima bi iz džepa trebalo izbiti manje novčića. No, neke mjere odnosit će se i direktno na njih.

Cijenu struje sigurno neće plaćati po tržišnim uvjetima. Umirovljenici će opet dobiti pomoć. Ranije je to bilo od 400 do 1200 kuna.

"Potrebno je učiniti nešto na području ulaznih cijena za hranu kako bi se potporama na ulazu moglo uvjetovati da cijene na kraju budu niže", rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Želje su jedno - mogućnosti drugo. Ne prestaje to napominjati ministar koji financijama upravlja. Mjere će se još nekoliko dana brusiti, a u četvrtak bi trebale biti predstavljene na Vladi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju