Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KRIZA I PROMJENE

''Vlada nije odbacila prijedlog o povećanju plaća'', poručio ministar financija i otkrio da se razmišlja o uvođenju novog poreza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija Marko Primorac poručio je u ponedjeljak da Vlada ne oteže s pregovorima sa sindikatima oko povećanja plaća te očekuje da će u najskorije vrijeme sjesti za stol, naglasivši da kod mjera pomoći prioritet moraju biti najugroženiji građani.

Na pitanje novinara kada će početi pregovori sa sindikatima, koji traže 10-postotno povećanje plaća, ministar financija Marko Primorac je na konferenciji za medije rekao da je za razgovore otvoren, do njih za sada još nije došlo, rekavši i da ne može odgovoriti na pitanje hoće li dobiti navedeno povećanje.

"Ne bih volio da sindikati, Ministarstvo financija i Vlada, uz dužno poštovanje vama, vode pregovore preko medija", izjavio je Primorac, dodajući da računa da će se sa sindikatima sjesti za stol u "najskorije vrijeme".

Rekao je i da Vlada nije odbacila prijedlog povećanja plaća, svjesna je da će do toga morati doći i od toga se ne bježi.

U kontekstu i zahtjeva sindikata, Primorac se osvrnuo i na planirane mjere pomoći građana, naglasivši važnost postojanja prioriteta, s obzirom da postoje osobe koje su socijalno ugrožene, primjerice umirovljenici s niskim mirovinama ili građani koji primaju minimalnu zajamčenu naknadu.

"U tehničko-operativnom smislu i proračunskom okviru, razmišlja se na koji način i koji dio mjera implementirati odmah, da dio toga bude već u rujnu i listopadu isplaćen", izjavio je Primorac, apostrofiravši da će dio mjera morati bio "prebačen" za razdoblje nakon rebalansa proračuna.

Stoga, poručio je da će se određen dio građana ipak morati strpiti neko vrijeme, "no ne predugo".

"Nije da otežemo s tim pregovorima kako bi trošak za državu bio što manji, nego je samo pitanje jedne više tehničke prirode, ali uvažavajući sve okolnosti odnosno mogućnosti koje su nam na raspolaganju", izjavio je Primorac.

Pročitajte i ovo Krešimir Sever - 6 ZA DNEVNIK NOVE TV Šef sindikata iznio najnovije podatke o kreditnoj zaduženosti građana: ''Ovo još nije dno dna, još gore dolazi''

Poručio je i da svi mogu u potpunosti biti sigurni da država u ovoj krizi neće profitirati, pa ako kojim slučajem joj određen dio sredstava i ostane zbog izvanrednih prihoda, prije svega poreznih, ona će na vrijeme biti preraspodijeljena, to jest bit će upućena prema skupinama koje su najugroženije.

"Ako smatrate da na neki način otežemo s određenim odlukama kako bi što više uštedjeli za proračun, to nije točno. Dakle, nećemo uštedjeti ništa. Sva sredstva koja eventualno budu ekstra prikupljena će biti raspodijeljena, ali ćemo naravno utvrditi određene prioritete i načine na koje ćemo ta sredstva raspodijeliti", istaknuo je ministar financija.

Pročitajte i ovo Ilustracija NOVA VALUTA Uvođenje eura donosi brojne promjene: Što će biti s plaćama i treba li mijenjati ugovore o radu?

Primorac je rekao i da se s definiranjem prioritetnih mjera stiglo "praktički do kraja", zna se otprilike na koje skupine ljudi će se odnositi, a sada je još samo pitanje iznosa, načina isplate i intenziteta mjera, u smislu hoće li biti isplaćene odjednom ili u više rata.

Ponovio je i da se mjerama ne može pomoći svima, stoga je nužno utvrditi prioritete, u smislu pomoći najugroženijima.

Upitan može li trenutna situacija biti okidač za uvođenje poreza na ekstraprofit, Primorac je rekao da se i o tome razmišlja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene