Obavijesti Video Pretražite Navigacija
redovna konferencija

Otkriveni detalji izmjene mjere roditelj-odgojitelj: "Šest mjeseci ne mijenja se ništa..."

Tomislav Tomašević
Tomislav Tomašević Foto: DNEVNIK.hr
Polaganjem kamena temeljca, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević označio je početak radova na izgradnji novog dječjeg vrtića u Ivanjoj Reki.

Novoplanirani područni objekt Dječjeg vrtića Zrno imat će pet odgojnih jedinica - tri vrtićke i dvije jasličke. Nakon polaganja kamena temeljca, gradonačelnik i njegovi zamjenici održali su redovnu konferenciju za medije.

Taj bi vrtić trebao biti gotov do početka sljedeće pedagoške godine, rekao je Tomašević. "Drago mi je da danas možemo otvoriti radove na izgradnji novog područnog objekta. Ivanja Reka zaslužuje novi gradski vrtić. Ova će Gradska uprava konačno proširiti kapacitete svih vrtića u Gradu Zagrebu", dodao je Tomašević.

"Ovo je samo početak. U sljedeće dvije godine ćemo izgraditi čak 12 novih dječjih vrtića u Gradu Zagrebu", najavio je Tomašević.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević o plinari i gubicima Hoće li Zagreb odustati od opskrbe plinom? Tomašević: "Takve posljedice bi bile katastrofalne"

Pročitajte i ovo Press konferencija Gradske uprave (Zagreb) - 1 bliži se listopad VIDEO U Zagreb stiže novi sustav odvoza otpada: Tomašević otkrio kada će građani moći kupiti nove vrećice

"Grad će napraviti veliki zaokret koji smo najavili. Puno više će se uložiti u dječje vrtiće i u ljudske kapacitete i u kapacitete zgrada kako bi sva djeca u Zagrebu mogla ići u dječji vrtić, a ne da imamo situacije da se na upisnim rokovima ne mogu upisati svi koji žele. To je jedan od glavnih prioriteta ove Gradske uprave", istaknuo je Tomašević.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec istaknula je kako je bitan univerzalan upis sve djece Grada Zagreba u vrtiće. Osvrnula se i na novu odluku o mjeri roditelj-odgojitelj, kao i na proteklu javnu raspravu koja je na snazi bila od srpnja.

"Vodili smo se presudom suda, a to je omogućavanje univerzalnog pristupa djece vrtićima. Zadržali smo istu mogućnost upisa u vrtiće, otvaramo mogućnost zapošljavanja, ali uz značajno postupniji izlazak iz mjere - šest mjeseci ne mijenja se ništa. Nakon toga se smanjuje naknada na visinu minimalne plaće. Sredinom sljedeće godine na pola minimalne plaće. Izlazak iz mjere je predviđen sa sedam godina", pojasnila je Dolenec.

Dolenec je kazala kako je model izlazska iz mjere puno postupniji u periodu od godinu dana. "Oko polovice korisnika će idućeg rujna izaći iz mjere. Stavljena je gradacija i što se tiče iznosa naknade. Mislimo da je važno da te obitelji svu djecu upišu u školi i vrtić", istaknuo je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna redovna konferencija Tomašević objasnio zašto neće prisustvovati otvaranju Pelješkog mosta: "Pozivnicu sam dobio, ali..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prezentacija Energetskog infocentra Tomašević o požaru krovišta u centru Zagreba: "Najbitnije je da nije bilo ozlijeđenih"

Osvrnuvši se na zahtjeve građana da od privatnog dobavljača pređu natrag na Gradsku plinaru, Tomašević je rekao kako je upoznat s tom situacijom.

"Razgovarao sam o tome s ministrom gospodarstva. I dalje razgovaramo o rješenju ove situacije. Gradska plinara Zagreb na vrijeme je kupila jeftini plin za 300.000 kućanstava. Ona je HERI najavila u trećem mjesecu kolike će količine kupiti. Da su kupili veće količine plina, platili bi penale. Da je kupljena manja količina plina, platili bi penale", pojasnio je Tomašević dodavši kako je vrlo loše regulirano tržište

Istaknuo je kako GPZO neće izdržati povećanje od oko 50.000 korisnika. "Sistemski problem loše dizajniranog tržišta. Očekujem da se to riješi u suradnji s Vladom. Mora se naći rješenje. Građani ne smiju 1. listopada ostati bez plina", rekao je Tomašević.

Osvrnuvši se na spekulacije da Zagrebački Holding ide u nova zaduživanja, Tomašević je rekao kako se radi o refinanciranju postojećih zaduženja. "Po kojim kamatama, sa kojom ročnosti, informacija će biti uskoro, kroz nekoliko dana. Kada bude gotovo sve, javno će se objaviti koji su uvjeti. Gradska skupština mora dati suglasnost", istaknuo je Tomašević dodavši da postupci odobrenja i dalju traju.

Komentirao je "pljačku stoljeća" vezanu uz Inu.

"U situaciji u kojoj cijene plina tako idu gore za poduzeća i kućanstva, ukrasti milijardu kuna i preprodati ga po deset puta skupljoj cijeni je jednako ratnom profiterstvu. Bilo tko, tko je ikakve veze imao s tim mora biti kažnjen", napomenuo je Tomašević. 

Na pitanje o tome kako će se politički založiti u toj situaciji, rekao je kako će se koordinirati cijela oporba. "Na meni je da se bavim građanima Grada Zagreba i krizom u plinskom sektoru i u sektoru električne energije. To više nije pitanje Vlade, koja mora naći rješenje i za privatna i za komunalna poduzeća. Ovo je pitanje Europske unije. Vjerujem da dio ove apsurdne cijene nije samo ponuda i potražnja, nego isto tako i špekulacije. Vrijeme je da se intervenira na tržište. Ruptura društva će biti neizdrživa", istaknuo je Tomašević.

Osvrnuvši se na potencijalno poskupljenje vode u Zagrebu, Tomašević je istaknuo kako treba pričekati sa mjerama Vlade za električnu energiju "jer su cijene povezane". "Ako se podigne cijena vode, dalje ide spirala inflacije", rekao je Tomašević.

O gradnji stadiona u Sesvetama, Tomašević je rekao kako ne vidi da se on može sagraditi europskim novcem. Ipak, istaknuo je kako će sljedećih tjedana otvoriti nekoliko novih škola.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene