Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iscurili neslužbeni podaci

Plan težak šest milijardi kuna: Ovim potezima Vlada namjerava pomoći svojim građanima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suočena s brojnim izazovima, Vlada je pripremila izdašan paket mjera pomoći najugroženijim građanima. Navodno bi trebao biti težak šest milijardi kuna.

Oko šest milijardi kuna. To je iznos koji se spominje za Vladin paket pomoći zbog niza kriza s kojima se suočavamo.

Tako bi se pomoglo ograničavanjem cijena energenata kućanstvima, javnom sektoru, malim i srednjim poduzetnicima, umirovljenicima, poljoprivrednicima i ribarima te svim ugroženim socijalnim skupinama, neslužbeno doznaje Jutarnji list.

Navodno se ide u promjenu obračuna struje za javni sektor, koji je dosad račune plaćao kao da su profitni poduzetnici.

U tom će slučaju će škole, vrtići, domovi za starije i nezbrinutu djecu, fakulteti, bolnice, muzeji, kao i nevladin sektor, primjerice vjerske zajednice i udruge koje pomažu ugroženima, struju ubuduće plaćati kao da su kućanstva.

Kako neslužbeno doznaje list, mikro, mali i srednji poduzetnici će imati određenu subvencioniranu cijenu struje, a to je ujedno i najveći dio paketa pomoći.

Umirovljenici će opet primati energetske dodatke kako bi im se olakšalo prilikom porasta cijena računa. Također, uz to će se izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, koji je u Saboru, dodatno povećati minimalne mirovine od najavljenih 1,5 posto.

Pročitajte i ovo Plin - 7 Sustav pred kolapsom? Distributeri na koljenima, mogu li se enormne cijene plina preliti na potrošače? "Postoje dva scenarija"

Pročitajte i ovo Poskupljuje grijanje: Ilustracija - 5 grijanje postaje luksuz Plin, briketi ili peleti - čime je najbolje grijati se ove zime? Proizvođači ističu: "Onaj tko nema tu mogućnost, plaćat će dosta visoku cijenu"

Kada je o plinu riječ, Vlada se pobrinula da je cijena regulirana sve do kraja ožujka iduće godine, kroz direktnu subvenciju od 10 lipa po kilovatsatu. Proračun to košta 600 milijuna kuna.

Prema najavama iz Banskih dvora, novi Vladin paket mjera pomoći, trebao bi biti dovršen idući tjedan.

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene