Slučaj Fortenova i prodaja ruskog dijela arapskom investitoru trese gospodarsku i političku javnost. Zašto je Fortenova, odnosno pitanje vlasnika u toj grupi, važno za Hrvatsku? Detalje, koje donosi Dnevnik Nove TV, pročitajte u nastavku.

Galerija Zašto je Fortenova važna za Hrvatsku? - 1 Zašto je Fortenova važna za Hrvatsku? - 2 Zašto je Fortenova važna za Hrvatsku? - 3 +1 Zašto je Fortenova važna za Hrvatsku? - 4

Pitanje vlasnika za Hrvatsku je bitno prvenstveno zato što sastavnice Fortenova grupe drže nezanemariv dio hrvatskih obradivih površina, odnosno izvora pitke vode.

Najvidljivije je to u Slavoniji i Baranji gdje koncern Belje obrađuje 20.000 hektara žitorodnih polja, što čini čak 3 posto svih oranica u Hrvatskoj. Tu je i 650 hektara vinograda te čak 25 farmi za uzgoj svinja, tov junadi i proizvodnju mlijeka.

Malo južnije PIK Vinkovci obrađuje 5000 hektara zemlje, od čega 700 hektara otpada na uzgoj voća i povrća. I ovdje su tri farme, ali i redovita suradnja s petstotinjak kooperanata.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji je i Vupik, koji na 7200 hektara polja uzgaja žitarice i uljarice, a na dodatnih 545 hektara voće i povrće te vodi 4 svinjske i dvije farme za uzgoj junadi.

Saif Alketbi, Fortenova Državni tajnik Matušić potvrdio Dnevniku Nove TV: Nizozemci nisu dali odobrenje za prodaju udjela Fortenove

No Fortenova nije prisutna samo u Slavoniji i Baranji, već godinama je velik poslodavac i proizvođač u Istri, gdje Agrolaguna upravlja s 1200 hektara maslenika i vinograda te uz maslinovo ulje i vino, proizvodi i sir.

Kad je eksploatacija izvora pitke vode u pitanju, iz dva izvora kojima upravlja Jamnica - jedan je u Pisarovini, a drugi u Gorici Svetojanskoj - je tijekom prošle godine proizvedeno 590 milijuna litara različitih napitaka, najviše obične i mineralne vode.

Ivica Todorić Todorić najavio moguću političku karijeru, kaže da potporu već ima: "Vidjet ćete"

A sve navedeno je na kraju samo manji dio koncerna, koji u Hrvatskoj i susjednim zemljama zapošljava 45.000 ljudi. Grupu čine 74 povezana društva, a samo kad je o maloprodaji riječ, raspolaže s čak 2500 svojih trgovina. Ukupno gledano, proizvode čak 4000 svojih proizvoda, uglavnom prehrambenih.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju