Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako su prema statistikama obrazovanije i u krizi lakše nalaze posao u vlasničkim strukturama tvrtki još uvijek manje od muškaraca.


Obrazovanije su, u krizi se lakše ohrabruju i pokreću vlastiti posao, ali ih je u vlasničkim strukturama tvrtki još uvijek manje od muškaraca. Žena poduzetnica ipak je više nego prije 5 godina, ali i dalje su suočene s brojnim diskriminacijama.

Vezani članci Snijeg u Alpama, ilustracija Tragedija u Alpama: Dvije žene se smrznule, muškarac prevezen u bolnicu Marija Selak Raspudić COVID kriza u Hrvatskoj više je pogodila žene nego muškarce: "Jedna od pet žena izgubila je posao"

Svoje poslovne knjige Đurđica Marković vodi sama. Nakon 20 godina u velikoj tvrtki, došlo je vrijeme za vlastiti poslovni pothvat.

Zaslužuju li žene i muškarci jednake plaće za isti posao?

'Moja odluka je bila da ja ne želim tako do penzije, da ja želim radit na svoj način, sa ljudima sa kojima ja želim raditi, i da želim raditi u skladu sa svojim vrednosnim sustavom. svi su mislili da sam luda, možda jesam, ali sam sretnija', rekla je Đurđica Marković, poduzetnica.

Uspješna je u marketinškom biznisu i ne vidi razliku među sobom i muškim kolegama. 'Vjerujte mi da se ja sjetim da sam žena ujutro kod tuširanja, i navečer prije spavanja', dodala je Đurđica.

Ipak, žene, unatoč tomu što su obrazovanije, u upravljačkim strukturama ih je znatno manje nego muškaraca. 
'U obitelji žene nedovoljno potiču da same uđu u jedno rizično područje, a to je da same uđu na tržište rada sa svojim kapitalom', rekla je Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Ujedinjeni narodi: 'Jednakost za žene je napredak za sve'

No, upravo na to se odlučila Danijela. Za razliku od Đurđice, ona je to morala jer je dobila otkaz. Iskoristila je program Žene poduzetnice i dobila povoljniji kredit za pokretanje posla. 'Kredit sa dva posto kamate i dvije godine počeka, imali smo i dosta vlastitih ulaganja tako da smo uspjeli postaviti ovaj projekt na noge koji nije biomala investicija', izjavila je vlasnica smještajnog objekta Danijela Čavlović.

U posljednjih pet godina postotak žena poduzetnica narastao je s 18 na 25 posto. U doba krize tri puta češće od muškaraca odlučuju se na pokretanje svojeg posla.

'Sve više žena osniva tvrtku, one su uspješne, da imamo postotak vlasnica poduzeća u hrvatskoj, kao što je u americi, to bi značilo da imamo 20 tisuća tvrtki više u hrvatskoj', rekao je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

Za razliku od muškaraca, žene češće odrađuju dvostruku smjenu. Jednu u uredu, a drugu kada dođu kući.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook