Prezentirani tableti u sklopu projekta Škola za život (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL) - 4
Prezentirani tableti u sklopu projekta Škola za život (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL) - 4 Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Ministarstvu su prijavljena 63 oštećena objekta ustanova u sustavu znanosti i obrazovanja.


Nakon nedjeljnog potresa Ministarstvo znanosti i obrazovanja zamolilo je osnovne i srednje škole, visoka učilišta i institute da prijave oštećenja na svojim objektima.

Vezani članci Nova pravila za škole i vrtiće - 2 "Je li škola obvezna ili nije, ne znamo što da mislimo više!" Nove mjere ponovno zbunile roditelje, a ravnateljima zadale muke Žuta naljepnica Što je s obnovom kuća koje su nakon potresa dobile žutu naljepnicu? ''Prošla su dva mjeseca, a stanje je isto kao prvi dan''

Do danas Ministarstvu znanosti i obrazovanja javile su se 23 osnovne škole, dvije srednje škole, 20 visokih učilišta i 18 instituta.

"Riječ je o različitim oštećenjima, od oštećenja kao što su pukotine na zidovima učionica, stubištu, padanje žbuke sa stropova, pucanje stakala pa do padanja crijepa, napuknuća zidova i padanja cijelog stropa", kažu u Ministarstvu i dodaju da još uvijek nemaju informaciju o tome je li neka osnovna ili srednja škola procijenjena neupotrebljivom.

"Sve ustanove čekaju pregled statičara kako bi se mogla procijeniti stvarna šteta koju će zatim prijaviti svojim osnivačima. Za sada smo dobili povratnu informaciju od ravnatelja dvaju instituta da su njihovi prostori neupotrebljivi za nastavak rada. Riječ je o Staroslavenskom institutu i Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada. Također nam je javljeno i da su zgrade Rektorata Sveučilišta u Zagrebu te Medicinskoga fakulteta u Zagrebu oštećene i nisu za korištenje", kažu u priopćenju.

Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu osnovao je 12 timova koji provode pregled i procjenu oštećenja građevina u Gradu Zagrebu u sklopu Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba.

"U kontaktu smo s njima na način da razmijenimo podatke u vezi s ustanovama u sustavu Ministarstva znanosti i obrazovanja, ponajprije o stanju škola, visokih učilišta, instituta, ali i agencija u sklopu Ministarstva, kao i samog Ministarstva znanosti i obrazovanja. Na zgradi Ministarstva znanosti i obrazovanja na adresi Donje Svetice postoje određena oštećenja te očekujemo pregled stručnjaka", zaključili su u Ministarstvu.