Obavijesti Video Pretražite Navigacija

DIP zaprimio 251 listu kandidata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ponoć je istekao rok za predaju kandidacijskih lista za parlamentarne izbore, a Državno izborno povjerenstvo (DIP) zaprimilo je ukupno 251 listu, od čega 235 stranačkih i 16 neovisnih, te 71 prijedlog kandidata za zastupnike nacionalnih manjina.

Kandidacijske liste podnijelo je 55 stranaka, a 46 lista je koalicijskih.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mala škola izbora Što je Državno izborno povjerenstvo i koja je njegova uloga? Prisegnuli novi članovi DIP-a - 14 DIP podsjetio Izbori su sve bliže: Pogledajte tko će kada predavati liste

Na listama je ukupno 3.585 kandidata, prosječno starih 43,41 godinu, a među njima su 1.073 žene, odnosno 29,93 posto.

Ako se uzme u obzir da Sabor može imati najviše 160 zastupnika, za svako zastupničko mjesto natječu se najmanje 22 kandidata.

Na proteklim izborima za svako se mjesto natjecalo 30 kandidata, a podneseno je ukupno 405 prijedloga kandidacijskih lista, od čega 363 stranačke i neovisne liste i 42 prijedloga kandidata za zastupnike nacionalnih manjina.

DIP mora u roku do 48 sati, najkasnije do 2. studenog u ponoć, prihvatiti i u svim dnevnim glasilima objaviti sve pravovaljano predložene liste za svaku izbornu jedinicu i kandidate za izbornu jedinicu u kojoj se biraju zastupnici nacionalnih manjina. Izborna promidžba počinje danom objave zbirnih lista izbornih jedinica 3. studenoga.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene