Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U ponoć je istekao rok za predaju kandidacijskih lista za parlamentarne izbore, a Državno izborno povjerenstvo (DIP) zaprimilo je ukupno 251 listu, od čega 235 stranačkih i 16 neovisnih, te 71 prijedlog kandidata za zastupnike nacionalnih manjina.


Kandidacijske liste podnijelo je 55 stranaka, a 46 lista je koalicijskih.

Vezani članci Božo Petrov Petrov o sukobu Milanovića i Plenkovića: "Da barem tu farsu izvode u ozbiljnijem tonu". Otkrio i za koje mjesto će se natjecati na lokalnim izborima Miroslav Škoro Škoro: ''Maksimirski stadion je spomenik korupciji i klijentelizmu''

Na listama je ukupno 3.585 kandidata, prosječno starih 43,41 godinu, a među njima su 1.073 žene, odnosno 29,93 posto.

Ako se uzme u obzir da Sabor može imati najviše 160 zastupnika, za svako zastupničko mjesto natječu se najmanje 22 kandidata.

Na proteklim izborima za svako se mjesto natjecalo 30 kandidata, a podneseno je ukupno 405 prijedloga kandidacijskih lista, od čega 363 stranačke i neovisne liste i 42 prijedloga kandidata za zastupnike nacionalnih manjina.

DIP mora u roku do 48 sati, najkasnije do 2. studenog u ponoć, prihvatiti i u svim dnevnim glasilima objaviti sve pravovaljano predložene liste za svaku izbornu jedinicu i kandidate za izbornu jedinicu u kojoj se biraju zastupnici nacionalnih manjina. Izborna promidžba počinje danom objave zbirnih lista izbornih jedinica 3. studenoga.