Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Reagirajući na GONG-ov dopis o zloporabi biračkih prava u inozemstvu na proteklim izborima, Državno izborno povjerenstvo potvrdilo je kako je u BiH zabilježeno da je glasovala jedna osoba koja je umrla, a tvrdnju kako jedna biračica nije glasovala, a upisana je kao da jest, ocijenila je kao netočnu.


GONG je prije nekoliko dana izvijestio o mogućoj zloporabi biračkih prava na biračkim mjestima 82. i 83. Prozor/Rama u slučajevima pokojne Dome Ivanko te Kate Bešker.

Vezani članci Mostar uoči izbora (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Grad s posebnim statusom uoči izbora u BiH: ''Podjele u Mostaru izazivaju političari, a ne narod'' Ljubuški i Široki Brijeg pred izbore (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Hrvate u BiH brine budućnost nakon novih izbora: ''Hrvatski političari ne vode dovoljno računa o nama''

Na temelju izvatka iz matice umrlih utvrđeno je da je Dome Ivanko doista i umrla 2002., a Kata Bešker pismeno je izjavila da je glasovala na izborima, i to uz pomoć unuka, iako je GONG-u prije toga telefonski izjavila da nije iskoristila svoje biračko pravo. 

Predsjednik tih biračkih mjesta izjavio je da se glasovanje mrtve osobe moglo dogoditi samo pogreškom jer je na tomu biračkom mjestu povremeno bilo gužve nakon triju misa u crkvi, koja je tik do biračkoga mjesta, a više je osoba na tom području s istim imenom i prezimenom.

Kako se u tom slučaju osnovano sumnja na glasovanje u ime druge osobe, što je kažnjivo djelo izborne prijevare, DIP će podnijeti kaznenu prijavu Državnome odvjetništvu RH uza sav izborni materijal s biračkoga mjesta na kojem je povrijeđen izborni postupak, stoji u priopćenju.