Obavijesti Video Pretražite Navigacija

DIP bi rano mogao objaviti konačne rezultate izbora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin izjavio kako vjeruje da bi DIP, budući da u ovom trenutku razmatra tek jedan prigovor vezan uz održavanje izbora, mogao relativno vrlo brzo objaviti konačne službene izborne rezultate.

"Dobili smo prigovor SDP-a vezan uz izbore na jednom biračkom mjestu u 5. izbornoj jedinici i njega bi DIP trebao riješiti tijekom dana. U tijeku je žalbeni rok od 48 sati i za pretpostaviti je da bi, ne dođe li do žalbe Ustavnom sudu, mogli relativno rano ući u fazu objavljivanja konačnih službenih rezultata izbora", rekao je Hrvatin na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mala škola izbora Što je Državno izborno povjerenstvo i koja je njegova uloga? Prisegnuli novi članovi DIP-a - 14 DIP podsjetio Izbori su sve bliže: Pogledajte tko će kada predavati liste

Naime, SDP je prigovorio jer su zaposlenici Komunalnog poduzeća u općini Oriovac u 5. izbornoj jedinici, bez prethodne konzultacije s djelatnicima općinske uprave, prije pet dana uništili (spalili) vreće s glasačkim listićima, smatrajući da je prošlo dovoljno vremena od održavanja izbora (9 dana).

Ne želeći, kaže, prejudicirati odluku DIP-a o tom prigovoru, Hrvatin je rekao da je DIP pregledao cjelokupnu dokumentaciju prikupljenu s tog biračkog mjesta, te da promatrači stranaka i udruga koji su nadzirali izbore nisu dostavili nikakve prigovore.

Izvijestio je da je DIP 'riješio' prigovor SDP-a na glasovanje u
Stuttgartu za 5. izbornu jedinicu, na način da je jedan glas koji je pogreškom uvršten HDZ-u naknadno dat HNS-u. Dodao je da ta pogreška ni na koji način nije utjecala na izborni rezultat.
Nakon što je obradio izborne rezultate s jučerašnjih ponovnih izbora na pet biračkih mjesta, koji, što se mandata tiče, nisu donijeli nikakvu promjenu u odnosu na ranije objavljene privremene rezultate, DIP je danas objavio II. izvješće o privremenim i neslužbenim rezultatima izbora, u kojemu su obrađena sva biračka mjesta.

Na jučerašnjim ponovljenim izborima za nacionalne manjine na biračkom mjestu u Murskom Središću, od registriranih 126 birača izašlo je njih 94, a najviše glasova, time i mandat u Saboru, osvojio je predstavnik romske manjine Nazif Memedi (46 glasova, dva više od predstavnice rusinske manjine Nade Bajić).

Na biračkom mjestu u općini Draž najviše je glasova (149) osvojio je predstavnik mađarske manjine Deneš Šoja, tri više od Roberta Jankovicsa, također mađarskog predstavnika. Na tom je biračkom mjestu registrirano 439 birača, a na ponovljene izbore izašlo je njih 338 (3 su listića bila nevažeća).

Izbori su ponovljeni i na dva biračka mjesta u Zadru te jednom u Negoslavcima.

To što su izbori ponovljeni zbog viška glasačkih listića Hrvatin je obrazložio pogreškom tamošnjih biračkih odbora, ali i istaknuo kako činjenica da je na četiri biračka mjesta viška bio samo jedan listić te da je oko 80 posto članova biračkih odbora bilo iz stranaka, dakle bez 'upliva DIP-a', ukazuje da nije bilo značajnih izbornih propusta.

"Ovi su izbori provedeni na zadovoljavajući način, a tako su se
očitovali i međunarodni te promatrači iz naših udruga", rekao je Hrvatin.

Neprimjerenim je špekulacijama ocijenio pisanje dijela tiskovina po kojemu je prvo izvješće o nepotpunim neslužbenim izbornim rezultatima predsjedniku Republike dostavio pod pritiskom. "To je jedina senzacija budući da se ništa drugo nije moglo naći. Niti jedna stranka nije niti će ikada izdavati naputke kako što treba napraviti", rekao je Hrvatin.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene