Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nemar administracije

Držali su se zakona i ostali bez zdravstvenog: "Do liječnika ne mogu doći jer ja praktički ne postojim u sistemu"

Aktualno Galerija Tomislav Pušić, student Tomislav Pušić, student Foto: Dnevnik Nove TV Zdravstveni dokumenti Zdravstveni dokumenti Foto: Dnevnik Nove TV Liječnica - 1 Liječnica - 1 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Liječnica - 2 Galerija 1/4 >>
S novim Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju bez njega su ostali neki studenti. Oni koji studiraju izvan Hrvatske, a prijavili su to policijskoj upravi, u sustavu su samo nestali s popisa osiguranika. Kako je moguće da su samo "izbrisani", je li u pitanju nemar administracije i sudaranje zakona i bi li studentima bilo lakše da se zakona ne drže. Detalje ima reporterka Dnevnika Nove TV Anja Perković.

Tomislav Pušić je na studiju u Danskoj. Prijavio je privremeni odlazak iz Hrvatske i ostao bez zdravstvenog osiguranja.

"Odjavio sam se privremeno iz Hrvatske na 4 i pol godine i samim tim sam izgubio pravo na zdravstveno", potvrdio je.

Prema Zakonu o prebivalištu to je morao napraviti. Iako je redovan student s tim više ne može zadržati status osiguranika. Iz HZZO- a nam poručuju i ovo:

"Ako studenti upisuju redoviti studij u drugim državama članicama EU-a te nemaju prijavljen privremeni odlazak iz Republike Hrvatske, osnovom potvrde o upisanoj akademskoj godini na inozemnom fakultetu mogu kao i do sada regulirati svoj status u obveznom zdravstvenom osiguranju u Republici Hrvatskoj."

Drugim riječima, tko se ne odjavi ima osiguranje kad dođe kući. O tome se razgovaralo i u ministarstvu koje je zatražilo mišljenje HZZO-a.

Pročitajte i ovo Marina Bešić Đukarić, reporterka Dnevnika Nove TV PRIVEDEN Vjekoslav Potočanac Požeški HDZ-ovac priveden zbog obiteljskog nasilja: "Njegova supruga jutros ga je odlučila ostaviti, a on se protivio..."

"Dali mišljenje da osobe koje odlaze studirati ne prijave privremeni odlazak i zadržavaju prebivalište u Hrvatskoj ne bi trebali imati problema s obaveznim zdravstvenim", poručila je Dijana Mandić iz Ministarstva obrazovanja.

A od izmjena tog Zakona pučka pravobraniteljica dobila je stotinu pritužbi.

"Tražimo trenutno mišljenje Ministarstva zdravstva. Mislim da činjenica da su zapravo studenti bili dobri građani i prijavljivali odlazak to je nažalost za posljedicu imalo gubitak zdravstvenog obrazovanja", poručila je Tatjana Vlašić, zamjenica pučke pravobraniteljice.

A Tomislav je ipak našao drugu opciju.

"Pošto sam bio u danskom sistemu i dobio CPIR broj stekao sam pravo na njihovo zdravstveno", pojasnio je.

U sličnoj situaciji je i Lorena Kraljić. Studira i radi u Nizozemskoj, a tamo sama plaća zdravstveno.

Pročitajte i ovo Egzekucija ratnih zarobljenika Ukrajinski dron Uznemirujuća snimka prikazuje užasan ratni zločin: Predali su se, kleknuli, a onda su ih ruski vojnici pogubili

"Trenutno je oko 140 eura mjesečno pošto sam student i ne zarađujem dovoljno godišnje. Nizozemska daje svima oko 110 eura", otkrila je.

Iako Tomislav ima i europsko osiguranje iz Danske, problem nastaje kada dođe kući i treba mu liječnik.

"Do liječnika ne mogu doći jer ja praktički ne postojim u sistemu. Većinom šalju na hitnu pomoć, a za upalu grla nema baš smisla ići na hitnu. Kao student imam pravo na dopunsko, ali svaki put kad završim u bolnici moram platiti u potpunosti", ispričao je.

A za sve to krivca vidi u birokraciji, s kojom će se i susresti kada završi fakultet i vrati se u Hrvatsku.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene