Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Manjinski sindikati u obrazovanju danas će u 1.300 osnovnih i srednjih škola poslati peticiju protiv sporazuma većinskih sindikata i Vlade o rastu plaća, jer su njime prevareni zaposleni u obrazovanju koji su se u velikom broju odazvali na prošlotjedni štrajk.


"Štrajk svih štrajkova okončan je prevarom svih prevara", ustvrdio je na konferenciji za novinare predsjednik Hrvatskog školskog sindikata Preporod Željko Stipić, jer sindikati nikad nisu imali tako veliku podršku, a na kraju su izigrani povećanjem plaća za sto kuna.

Vezani članci Damir Vanđelić, ravnatelja Fonda za obnovu Zagreba Šef Fonda za obnovu Zagreba otkrio detalje prvog pokušaja prevare: "Tražio se novac za radove koji nisu bili izvedeni" Željko Stipić, predsjednik Školskog sindikata Preporod, u Dnevniku Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Čelnik sindikata Preporod: "Ova je ponuda Vlade sramotna i očekujem da će većina biti protiv!"

Čelnici četiriju manjinskih sindikata kažu da je rast osnovice za plaće po stopi od šest posto godišnje bio ponuđen i bez štrajka, a dodatno povećanje po dva posto u idućih šest godina neće dovesti do željenog cilja.

Predsjednik Sindikata obrazovanja EU 21 Dalimir Kuba rekao je da rast od 2 do 2,3 posto godišnje u idućih šest godina neće ukloniti zaostatak za plaćama u privredi od 20-tak posto, jer nakon trogodišnjeg rasta po šest posto osnovica više neće moći rasti po toj stopi. U tom slučaju BDP bi trebao rasti po sedam posto godišnje, što nema ni u Kini, napominje Kuba.

Ustvrdio je da su sporazumom dobili samo premijer Ivo Sanader i jedan od čelnika većinskih sindikata Vilim Ribić, dok su izgubili učitelji i profesori.

Kuba tvrdi da Ribić nije imao mandat da se štrajk na fakultetima i znanstvenim ustanovama nastavi u ponedjeljak, pa je morao problem riješiti u subotu.