Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dio sindikata obrazovanja protivi se dogovorenom sporazumu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Manjinski sindikati u obrazovanju danas će u 1.300 osnovnih i srednjih škola poslati peticiju protiv sporazuma većinskih sindikata i Vlade o rastu plaća, jer su njime prevareni zaposleni u obrazovanju koji su se u velikom broju odazvali na prošlotjedni štrajk.

"Štrajk svih štrajkova okončan je prevarom svih prevara", ustvrdio je na konferenciji za novinare predsjednik Hrvatskog školskog sindikata Preporod Željko Stipić, jer sindikati nikad nisu imali tako veliku podršku, a na kraju su izigrani povećanjem plaća za sto kuna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prevaren u Puli 80-godišnjak očekivao nasljedstvo od dalekog rođaka, pa ostao bez više desetaka tisuća eura Ilustracija žene koja je otkupila bezvrijednu narukvicu Policija traga za muškarcem Je li moguće da netko na ovo nasjedne? Pogledajte što je učinila lakovjerna žena

Čelnici četiriju manjinskih sindikata kažu da je rast osnovice za plaće po stopi od šest posto godišnje bio ponuđen i bez štrajka, a dodatno povećanje po dva posto u idućih šest godina neće dovesti do željenog cilja.

Predsjednik Sindikata obrazovanja EU 21 Dalimir Kuba rekao je da rast od 2 do 2,3 posto godišnje u idućih šest godina neće ukloniti zaostatak za plaćama u privredi od 20-tak posto, jer nakon trogodišnjeg rasta po šest posto osnovica više neće moći rasti po toj stopi. U tom slučaju BDP bi trebao rasti po sedam posto godišnje, što nema ni u Kini, napominje Kuba.

Ustvrdio je da su sporazumom dobili samo premijer Ivo Sanader i jedan od čelnika većinskih sindikata Vilim Ribić, dok su izgubili učitelji i profesori.

Kuba tvrdi da Ribić nije imao mandat da se štrajk na fakultetima i znanstvenim ustanovama nastavi u ponedjeljak, pa je morao problem riješiti u subotu.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene