Dinko Cvitan, glavni državni odvjetnik, poručio je da saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor, ukoliko bude osnovano, neće štetiti izvidima i istrazi koju provodi DORH o Agrokoru.


Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan na predstavljaju obnovljene zgrade Županijskog i Općinskog državnog odvjetništva u Karlovcu poručio je kako se nada da će se predmeti u novim okolnostima brže i učinkovitije rješavati.

Vezani članci Milorad Dodik doveo harmonikaša na Predsjedništvo BiH - 3 Komšić: "Dodik je napredovao, od gusli Radovana Karadžića do harmonike"; Dodik: "Komšić i ja smo u njegovom kabinetu pili rakiju" Agrokor Obrat u slučaju Agrokor: Visoki kazneni sud djelomično ukinuo odluku optužnog vijeća

Osvrnuo se i na moguće formiranje saborskog istražnog povjerenstva u slučaju Agrokor i poručio kako to ne može štetiti izvidima i istrazi koje vodi tužiteljstvo u tom slučaju. Inače, Županijsko državno odvjetništvo, zajedno s policijom, dobilo je cijeli jedan kat u Ciboninu tornju kako bi detaljno "pročešljali" sva poslovanja Agrokora.

"Ne mogu govoriti ništa o povjerenstvu. Dakle, Sabor ima mogućnost osnivanja povjerenstva i povjerenstvo će funkcionirati, ako bude osnovano, po pravilima kako to funkcionira. Ne mogu govoriti da će štetiti ili koristiti. Samo mogu kazati da Državno odvjetništvo, kao neovisno i samostalno pravosudno tijelo, u konkretnom slučaju Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu u ovom trenutku provodi izvide. Od rezultata izvida će ovisiti daljnji tijek postupanja da li će ga biti ili neće", rekao je Cvitan.

Odluka o povjerenstvu na jesen

A hoće li se oformiti saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor odlučit će se na jesen. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić poručio je kako se povjerenstvo mora osnovati jer je riječ o najvećoj aferi koja potresa Hrvatsku u povijesti. A ne dođe li do osnivanja, uvjetuje, neće biti ni glasovanja za ustavne suce. Osnivanje povjerenstva predložilo je 18 saborskih zastupnika SDP-a kako bi se utvrdile sve činjenice vezane uz tu aferu.

"Moramo omogućiti istražno povjerenstvo da rasvijetli cijeli slučaj Agrokor, sve koji su zakazali u jednom slomu diva koji je sada, zbog ove situacije, u poziciji da ugrozi sve građane Republike Hrvatske", rekao je Bernardić, dodajući da je HDZ-u cilj, ako ne želi istražno povjerenstvo, sakriti papire preko ljeta. 

Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, kaže da njegova stranka nema problema s istražnim povjerenstvom.

"Tvrdimo ono što mislimo da svakom razumnom čovjeku mora biti i jest jasno, da Državno odvjetništvo provodi u ovm trenutku najkompleksniju istragu od stvaranja moderne Hrvatske države", kaže Bačić.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju