Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVI OBRAT U SABORU

HDZ protiv saborskog povjerenstva za Agrokor: "Jedinu pravu istragu može provesti DORH"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, smatra da je bolje da se Državno odvjetništvo bavi istragom o Agrokoru, a ne saborsko povjerenstvo. Potvrdio je da će HDZ predložiti Matu Arlovića za suca Ustavnog suda.

HDZ i HNS neće podržati osnivanje saborskog povjerenstva za Agrokor, potvrdio je Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Očekuje da će biti kvoruma Miljenić: "Ne mogu zamisliti da bi vladajući samo tako napustili povjerenstvo za Agrokor" Slika nije dostupna UŽARENA ATMOSFERA SDP ne odustaje: Ne bude li istražnog povjerenstva o Agrokoru, blokirat će glasanje o ustavnim sucima

Bačić je to potvrdio novinarima nakon završetka sjednice Kluba, a uoči saborske rasprave o osnivanju saborskog povjerenstva o Agrokoru. 

"Nećemo podržati odluku o osnivanju istražnog povjerenstva o Agrokoru", rekao je Bačić novinarima nakon sjednice Kluba HDZ-a, dodajući da će ih u tome podržati i koalicijski partneri iz HNS-a.

"Mi jesmo otvoreni za istražno povjerenstvo, ali bi radije da vidimo da li će DORH podignuti optužnicu u procesu koncerna", rekao je Bačić. 

"Nema obrata"

Da bi HDZ mogao biti protiv osivanja povjerenstva Bačić je najavio i prije same sjednice. 

"Ako nam je stalo do ozbiljne istrage o nastanku koncerna, njegovog poslovanja i financiranja, pa i o istraživanju okolnosti koje su dovele do najveće krize u hrvatskom gospodarstvu, onda to moramo prepustiti neovisnim državnim institucijama", rekao je tada Bačić.

Kako se HDZ prethodno izjasnio za osnivanje saborskog povjerenstva o Agrokoru, a sada ipak najavljuju da su ipak za istragu neovisnih državnih institucija, novinare je zanimalo što je u pozadini tog obrata, no Bačić tvrdi da obrata nema.

"Mi jesmo da se istraže sve okolnosti oko krize u Agrokoru i da se utvrdi odgovornost, ali držimo da je jedina prava istraga koja se može provesti ona koju provodi DORH. Svjedoci smo da se istražna povjerenstva, pa i ovo koje sad radi u Saboru oko Imunološkog zavoda, nije na onoj razini potrebnih znanja, stručnosti koju imaju tijela koja su za to i osnovana u Hrvatskoj. HDZ nema nikakav problem s istražnim radnjama, dapače podržavamo ih, da se provede istraga i utvrdi odgovornost bilo koga, ili zaposlenika, vlasnika ili državnog dužnosnika, ukoliko je odgovoran za bilo kakvo kazneno djelo unutar koncerna“, rekao je Bačić, dodajući da se trenutno provode u Agrokoru istražne radnje.

"Pitanje je koliko bi takva istraga koju bi vodilo saborsko istražno povjerenstvo, koje čine političari, ometala i doprinijela kvaliteti istrage. O tome moramo voditi računa ako nam je cilj doznati i istražiti sve okolnosti u Agrokoru“, kaže Bačić.

HDZ za Ustavni sud predlaže i Matu Arlovića

Novinare je zanimalo jesu li točne informacije da HDZ namjerava predložiti Matu Arlovića za trećeg suca Ustavnog suda, na što je Bačić rekao da im je važna stabilnost političkog sustava. "Ustavni sud je jedna od najvažnijih institucija i važno je da djeluje u punom sastavu. U tom smislu želimo s kolegama iz oporbe naći konsenzus da Ustavni sud bude stabilan, a svjedočimo da u punom sastavu radi brže. Na tom tragu spremni smo predložiti Matu Arlovića, ali o tome ćemo još na Klubu donijeti odluku", rekao je Bačić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene