Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Više desničarskih stranaka iz zemalja članica Europske Unije namjerava se još ove godine ujediniti u jednu stranku, objavljeno je danas u Beču.


Nova bi stranka trebala biti osnovana do sredine studenoga, ali još nisu završeni početni razgovori sa svim strankama koje dolaze u obzir kao osnivači, izjavio je predsjednik austrijske Slobodarske stranke (FPOe) Heinz-Christian Strache.

Vezani članci Koronavirus Treći val pandemije poharao Europu: U većini zemalja stroge mjere do daljnjeg na snazi, neke oborile crne rekorde Pacijenti na respiratoru u Italiji Crna brojka: Europa je u petak prešla milijun umrlih od koronavirusa

U studenome 2007. propao je pokušaj desničarskih stranaka da u Europskom parlamentu budu zastupljene kroz vlastiti klub zastupnika, nakon što su zastupnici rumunjske desnice zbog sukoba s talijanskim neofašistima napustili zajedničku inicijativu. 

Da bi neka politička grupacija dobila status kluba zastupnika, potrebno je da ima najmanje 20 zastupnika iz 20 posto zemalja članica EU.

Projekt osnivanja nove stranke zasad podupiru samo četiri stranke. Uz FPOe, to su francuska Nacionalna fronta, flamanski Vlaams Belang iz Belgije i Ataka iz Bugarske.

Europska Unija podupire osnivanje stranaka na europskoj razini i jamči im financijsku potporu pod određenim uvjetima.

Šef FPOe-a istodobno je istaknuo da u projekt vjerojatno neće biti uključene njemačke stranke ekstremne desnice Nacionalno demokratska stranka Njemačke (NPD) i Njemačka narodna unija (DVU).