Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"nisam tražila"

Dekanica zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti: "Nažalost, imamo dva slučaja gdje se čini da se radi baš o seksualnom zlostavljanju"

Aktualno Galerija Franka Perković, dekanica Akademije dramskih umjetnosti Franka Perković, dekanica Akademije dramskih umjetnosti Foto: DNEVNIK.hr Jelena Veljača Jelena Veljača Foto: DNEVNIK.hr Predstava, ilustracija - 1 Predstava, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Predstava, ilustracija - 2 Galerija 1/4 >>
Regionalni pokret "Nisam tražila" započet u Srbiji prije nekoliko dana poprima goleme razmjere. Svjedočanstva o zlostavljanjima gomilaju se iz sata u sat u cijeloj regiji. Zagrebačka Akademija dramskih umjetnosti prva čisti iza svojih vrata.

Zagrebačka Akademija dramskih umjetnosti ima sada radnu grupu koja se bavi seksualnim uznemiravanjima. Od deset slučajeva osam je anonimnih.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zlostavljanje u Srbiji Mučna svjedočanstva: Ako se žale na bol, vežu ih, ne daju im anesteziju - "Rodila sam mrtvorođenče. Sama, bez ikoga u blizini" Strava u Vrbovcu - 2 Strava kod Vrbovca Obitelj zlostavljala petoricu muškaraca s mentalnim teškoćama: Tukli ih remenom, izgladnjivali i tjerali na prisilni rad

"Nažalost, imamo dva slučaja gdje se čini da se radi baš o seksualnom zlostavljanju", kaže dekanica akademije Franka Perković koja apelira svim studenticama i studentima da se jave.

"To je zločin i nije bitno je li žrtvi trebalo 20 godina ili 2 godine da to prijavi ili nije to nikad procesuirala pa joj je uništilo život", kaže glumica Natalija Đorđević.

Glumice su zlostavljali redatelji, muške modele zlostavljali su dizajneri. Studentice su seksualno zlostavljale i profesori i profesorice.

"Ja sam i sama to prošla na neki način kad sam bila studentica na FF-u od jednog profesora. Na način da je pustio sve ostale studente da izađu, a mene je stisnuo u kut, ali kako vidite ja sam dovoljno velika pa sam se izvukla ispod njegove ruke, ali nikad više nisam došla na predavanje", kazala je glumica Urša Raukar.

Predajom što usmenom, što prešutnom, naučeni smo da, posloženi hijerarhijski, poštujemo nečije autentične potrebe.

"Učimo djecu da su dobra djeca ona koja su submisivna, ona koja su poslušna, ona koja ne stvaraju probleme, ona koja nemaju autentične potrebe", kaže Jelena Veljača iz inicijative "Spasi me".

"Mi nemamo dovoljno svijest do koje mjere te takozvane šale i vicevi na račun žena, njihovog izgleda, su prisutni a to se zove seksualno uznemiravanje", kaže Raukar.

Zašto se do sad nisu uznemirili, emancipiraniji krugovi, kad su znali prepoznati i seksualno i nametljivo ponašanje? Možda im društvo do sada nije dopuštalo da u sebi prepoznaju žrtvu, bilo sadašnju bilo neku davnu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene