Dejan Kovač (Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL)
Dejan Kovač (Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL) Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Nezavisni kandidat za predsjednika države Dejan Kovač u subotu je u Bjelovaru poručio da će jedan od glavnih stupova njegove kampanje biti transparentno trošenje javnog novca i senzibiliziranje javnosti upravo na tu temu jer želi da Hrvatska postane zemlja znanja i obrazovanja, a ne korupcije.


Na konferenciji za novinare u društvu bjelovarskog gradonačelnika Darija Hrebaka (HSLS), koju je održao u Bjelovaru prilikom posjeta 27. jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu u Gudovcu, upitao je kako je moguće da se se u sustav poljoprivrede od 90-tih pa do danas unese više od 40 milijardi kuna državnih poticaja za jačanje poljoprivredne proizvodnje, a da poljoprivredna proizvodnja padne sa 32 milijarde na svega 15-tak milijardi kuna.

Vezani članci Predsjednički kandidat Dejan Kovač, intervju za DNEVNIK.hr Predsjednički kandidat Dejan Kovač za DNEVNIK.hr: ''Svi protukandidati bili su članovi minhenske bojne'' Slika nije dostupna Kovač želi novom paradigmom ponuditi bolju budućnost svim građanima

"Danas sam došao u u poljoprivredni kraj u kojem se svaki peti stanovnik bavi nekim oblikom poljoprivredne proizvodnje kako bi preživio zajedno sa svojom obitelji. Upravo zato ne znam kako je moguće da se u ovakvoj zemlji punoj potencijala dogodi da se u sustav poljoprivrede od 90-tih pa do danas unese više od 40 milijardi kuna državnih poticaja za jačanje poljoprivredne proizvodnje, a da poljoprivredna proizvodnja padne sa 32 milijarde na svega 15-tak milijardi kuna", rekao je Kovač.

Istaknuo je kako je pravo pitanje kuda su otišli svi ti novci i hoćemo li i dalje na netransparentan način puniti džepove špekulantima koji dobiju poticaje za prazne livade ili pomoći pravim poljoprivrednicima koji teško žive od svog rada.

"Najbolji primjer loše sprege politike i poduzetništva je nedavni primjer Agrokora, u koji su se godinama upumpavali naši novci tokom zadnjih 20 godina. Samo u 2015. godini Agrokor je dobio 200 milijuna kuna, a u 2016. godini skoro 150 milijuna kuna poticaja. Po riječima mojeg kolege mesara iz Slavonije - pa neće kod mene kupovati meso jer me vole, kupovat će tamo gdje je jeftinije! Dok su jedni dobivali poticaje, drugi su se sami borili na tržištu. Rezultat danas je propast malog i srednjeg poduzetništva na dušu Agrokora, kojeg smo na kraju predali u ruke stranaca", rekao je Kovač.

Poručio je da je "kandidat produktivne Hrvatske, a ne birokratske Hrvatske",

"Kandidat sam produktivne Hrvatske, a ne birokratske Hrvatske kojoj je cilj da se ništa ne mijenja i da smo i dalje ovisni o glasnoj manjini koja izlazi i glasa da sačuva svoje dobre pozicije koje im je politika lijevih i desnih omogućila zadnjih 30 godina."

Kovač je posebno naglasio da se nalazi u najtransparentnijem gradu u Hrvatskoj i da je pravo pitanje zašto još nitko od gradonačelnika nije odlučio slijediti primjer gradonačelnika Bjelovara Darija Hrebaka koji je prvi u Hrvatskoj napravio presedan u transparentnom trošenju javnog novca.

U cilju transparentnosti želim javno objaviti da ću cijelu svoju kampanju od pretkampanje pa do kraja, javnosti objavljivati svaku donaciju i svaki trošak koji napravim, počevši od jučerašnje uplate HSLS-a u iznosu od 10 000 kuna na moj posebno otvoreni račun za kampanju pa do svake kune koju mi uplati bilo koji donator, najavio je.

Upozorio je kako se dosadašnja praksa pokazala "neuspješnom jer tek mjesecima poslije izbora saznajemo na što se sve trošio novac u kampanji, a tada građani političare više ne mogu kazniti. Naknadno saznajemo za svakakve donorske večere i uplate osoba sumnjivog karaktera".

"Kampanja, a pogotovo pretkampanja je pod velom tajni. Iako razina proaktivne transparentnosti koji ću pokazati ovim potezom nije zakonski propisana, smatram da je to moralna obveza svakog kandidata, jer jedino tako možemo postati bolja Hrvatska. Građani su izgubili vjeru u političare i institucije, a samo konkretnim djelima možemo to povjerenje povratiti", zaključio je Kovač.

Nezavisnog kandidata za predsjednika države Dejana Kovača podržava HSLS. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju