Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tehnički ili ne sljedeći tjedan imat ćemo rebalans. Ili država je opet trošila više nego što smije i može. Manje je bitno je li to 200, 300 ili 400. Trošili su ono što nemamo i nismo zaradili. I sada je ministar financija proglasio 'auzmeš' i krenuo preslagivati proračun.


A gdje je problem? Mnogi ministri zapravo nisi ni bili svjesni da su postali ministri, da je kampanja završena odavno. Možda kumica s placa nije znala stanje financija, nije imala plan i ideju, ali netko tko je želio toliko biti ministar, mogao je imati ideju i plan.

Da nitko nije znao jesu li svi računi plaćeni i svi dugovi prikazani. To ih tek dijelom može amnestirati, ali ne i osloboditi političke odgovornosti da neki jednostavno nisu dorasli funkciji ministra

Vezani članci Gradonačelnik Splita Ivica Puljak Splitski gradonačelnik predlaže proračun veći od milijardu i pol kuna: "Rezervirali smo sredstva za obnovu Poljuda" Zdravko Marić Ministar Marić o rebalansu i proračunu: "Podrška partnera je tu, tema lockdowna uopće nije na stolu"

>> Ministar Linić sljedećeg tjedna predstavlja proračun za 2013. godinu

Ratko i Slavko negativci, a ostali dijele milodare
Ministri su najbolji primjer mentaliteta Hrvata. Svi bi se mijenjali i odricali, ali ako sve to ne počinje od njih, već od drugih. A takvi su i ministri. Svi bi htjeli biti popularni i ne bi se ni kune željeli odreći. A onda su tu Ratko i Slavko kao negativci koji igraju svoju utakmicu života ne želeći se dopasti, već odraditi posao. Što god netko mislio o njima, zapravo oni su jedini prvi shvatili i što ih čeka, što će raditi i da im se na kraju dana neće pljeskati.

>> Svaki građanin je za ceste i željeznice lani dao 1.266 kuna, a još su u minusu!

Premijer kao medijator
No u konačnici sve je to problem Zorana Milanovića. Premijer nije ministar svakog ministarstva, ali opet očito se pokazao kao osoba koja ili ne želi ili ne može neke svoje ministre dovesti u red. Svi su znali da za potrošiti imaju 100 kuna pa i premijer, ali se nekolicina njih pravila „naivna“ misleći da će se kao i posljednjih 20 godina moći potrošiti 120 kuna i nikome ništa.

Fajrunt
Sada se zapravo ne vodi bitka za 2012. i kraj proračunske godine, već 2013. i spašavanje državnih financija, rejtinga te pokušati izaći iz ponora. Bit će teška, financijski na granici izdrživosti državne, ali i blagajne svakog pojedinca u zemlji. A hoćemo li kao zemlja uspjeti – ne zna se. Lako što ne znamo mi, ali ne znaju ni oni!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju