Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović odbacio je u ponedjeljak izjave iz Bosne i Hercegovine da se osam tisuća migranata, kojih je manje u BiH, nalazi u Hrvatskoj te utvrdio da broj nezakonitih prelazaka cijele granice, uključujući i onu sa Srbijom, ove godine iznosi ukupno 3200 osoba.

Galerija +0 Davor Božinović (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)

Bilježimo povećanje broja nezakonitih prelazaka za 26 posto, pri čemu je još uvijek značajan dio na granici s Republikom Srbijom, kazao je u ponedjeljak Božinović u Divuljama i dodao da hrvatska policija radi svoj posao u skladu sa zakonom i šengenskim pravilima, sve u cilju jačanja javnog reda, mira, sigurnosti i zaštite poretka za sve građane i goste Republike Hrvatske.

Vezani članci Davor Božinović Čečeni žele ući u Hrvatsku. Božinović: ''Zloupotrebljavaju proceduru za azil'' Davor Božinović Božinović o graničnim policajcima: "Svi znaju svoje mjesto gdje će raditi ulaskom u Schengen"

Na pitanje novinara kako komentira da na području Drežnice građani često viđaju izbjeglice, Božinović je kazao da policija zaustavlja migrante na granici te da ima i nekoliko ''prstenova'' kojima prati i privodi eventualne krijumčare koji su u vezi s ilegalnim migrantima.

Uvijek postoji mogućnost da se netko provuče, ali u konačnici imamo odgovor za svaku od tih mogućnosti, kazao je ministar Božinović i dodao da je ove godine broj procesuiranih krijumčara povećan za više od 70 posto.

Na ruti koja ide od Grčke preko Albanije i Bosne i Hercegovine možemo smanjiti protok migranata samo diplomatskim putem, preko institucija EU-a, što i činimo, kazao je.

U najvećem se dijelu radi o ekonomskim migrantima, a ne izbjeglicama koje su u potrebi traženja sigurnog skloništa, i ukoliko svi na toj trasi odrade svoj dio posla, utoliko će pritisak na granice biti manji, kazao je.

Hrvatska je policija jaka, snažna i fleksibilna i u svakom trenutku jamči sigurnost, dodao je.

Unatoč tome, Hrvatska istodobno snaži policiju tehničkim sredstvima i većim brojem ljudi, kazao je Božinović i dodao da će ove godine u sustav školovanja ući 600 policajaca, u odnosu na njih 380 prošle godine.

Predviđamo da ćemo se godinama morati nositi s pitanjima ilegalnih migracija, zaključio je Božinović. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju