Obavijesti Video Pretražite Navigacija
glavni odbor sdp-a

Bernardić za "korjenitu, nikad veću“ reformu pravosuđa: "Kažnjavat ćemo suce koji budu donosili nezakonite presude"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, na sjednici Glavnog odbora stranke, založio se za „korjenitu, nikad veću“ reformu pravosuđa kao osnovi preduvjet razvoja Hrvatske. Kaže da bi SDP pojačao odgovornost sudaca za nezakonito suđenje i uveo kažnjavanje onih koji budu donosili takve presude.

Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, u uvodnom govoru na sjednici Glavnog odbora stranke, žestoko se okomio na stanje u hrvatskom pravosuđu, a posebno na suce.

Pročitajte i ovo Davor Bernardić problemi u zagrebu Bernardić: "Ako se usporedi s proračunom za 2022. pokazuje se da gradonačelnik laže" Davor Bernardić Prozvao Tomaševića Bernardić o gradskim problemima: "Radi se o jednom ekstra kaznenom djelu"

"Velika korupcija i loše pravosuđe idu ruku pod ruku. Najkorumpiranije zemlje imaju najlošije pravosuđe. U Hrvatskoj situacija u pravosuđu nikad nije bila gora. Građani osjećaju nepravdu na svakom koraku, a najveća nepravda koju osjećaju je kada vide da zakoni u ovoj zemlji nisu jednaki za sve, da su silovatelji na slobodi, da nema kazna za lopove, da moćnici i korumpirani političari godinama izbjegavaju ruku pravde", rekao je Bernardić, dodajući da Hrvatska spada među zemlje s najvećim brojem sudaca, ali da se sudski procesi vode čak i po nekoliko desetljeća.

"Pojedini nedodirljivi suci ponašaju se kao da su iznad zakona. Oni ne moraju dignuti sudski poziv ni odgovarati za prekoračenje brzine, a građani moraju", kaže Bernardić, koji zaključuje da je pravosuđe u Hrvatskoj toliko upropašteno da nam treba novi početak.

Zbog toga SDP predlaže "korjenitu, nikad veću“ reformu pravosuđa koje mora biti u službi zakona i građana, a ne iznad njih.

Najavio je da će inzistirati na puno jačoj odgovornosti pravosuđa kroz, među ostalim, sustavnu kontrolu imovine sudaca i članova njihovih obitelji, izmjenu načina izbora Državnog sudbenog vijeća, a kaže i da će pojačati "odgovornost sudaca za nezakonito suđenje i kažnjavat će se oni koji takve presude budu donosili“.

Za slučajeve primanja mita SDP bi uveo zakonsku obvezu da se davatelj mita oslobađa kaznene odgovornosti ukoliko prijavi primatelja te bi imao pravo na povrat novca ili predmeta koje je dao kao mito.

"No, da bi to postigli bitno je da motiviramo građane da izađu na izbore, da osvijestimo da je njihov glas bitan, da vrijedi i da može nešto promijeniti", poručio je Bernardić okupljenim SDP-ovcima koje je pozvao da se svi zajedno uključe u kampanju kako bi ostvarili pobjedu.

"Vjerujem u pobjedu Zorana Milanovića, no to neće biti moguće bez vas, vi ste ključni", poručio im je Bernardić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene