Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Davor Bernardić

"Pred istražnim povjerenstvom morat će odgovarati Plenković, Todorić, Dalić, Marić, pa i Petrov"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u srijedu je, nakon izglasavanja istražnog povjerenstva za Agrokor i tri nova ustavna suca u Saboru, najavio je da će pred istražnim povjerenstvom morati odgovarati premijer Andrej Plenković, Ivica Todorić, ministri Martina Dalić i Zdravko Marić, pa i Mostov čelnik Božo Petrov.

Davor Bernardić ustvrdio je da je SDP nakon tri mjeseca agonije uspio natjerati HDZ da pristane na istražno povjerenstvo, što je teško izvojevana bitka, ali je ne bi nazvao SDP-ovom ili svojom pobjedom.

Pročitajte i ovo Slučaj Agrokor; ilustracija - 3 U slučaju Agrokor Hrvoj Šipek zatražila zaštitu zakonitosti vještačenja, Todorić: "Ovo je sramota za pravosudni sustav Hrvatske" Propusti u slučaju Agrokor - 4 glavna državna odvjetnica Što će utvrditi Hrvoj Šipek o propustima u slučaju Agrokor? "Ne može Državno odvjetništvo reći da nije na vrijeme upozoreno"

Mislim da je ovo tek početak teškog rada za bolju, pošteniju, odgovorniju i drugačiju Hrvatsku, u kojoj neće biti moguće sakriti 20 milijardi kuna, a da to nitko ne zna, i u kojoj neće biti moguće napisati Lex Agrokor, a da se to nikoga ne pita, rekao je.

"Činjenica je da se oko Lex Agrokora dogodio sastanak u Vladi, kao i da je Ivica Todorić sam aktivirao Lex Agrokor koji je predložio premijer Andrej Plenković te da je, što je potvrdio i sam Plenkovićev povjerenik Ante Ramljak, Knighthead fond bio prije pisanja Lex Agrokora s njima u kontaktu. Ostalo su optužbe, spinovi, prepucavanja na koje će svi oni morati odgovoriti pred povjerenstvom – Plenković, Todorić, Dalić, Marić, pa i Petrov", kaže Bernardić.

Upitan hoće li i bivši SDP-ov premijer Zoran Milanović morati odgovarati na pitanja povjerenstva, s obzirom da je Agrokor kupio Mercator u vrijeme njegove Vlade, a i Sberbanka je tada dala veliki kredit Agrokoru, Bernardić je kazao da SDP ni od čega ne bježi niti se skriva, a to što je netko bio ministar ili premijer, nije presudno.

"Činjenica da su bivši ministri članovi povjerenstva govori samo da su pod posebnim povećalom, mi želimo potpunu transparentnost, da se rasvijetli istina i da ovako nešto kao s Agrokorom u Hrvatskoj više nikada ne bude moguće", poručio je čelnik SDP-a.

Dodao je kako ministrica Dalić zadnjih dana pokušava raznim spinovima, insinuacijama i konstrukcijama povezati SDP s aferom, a javno je poznato da je "Dalić hodajući sukob interesa".

Na pitanje hoće li novo povjerenstvo dati neke odgovore, a ne biti farsa kao prethodna, kazao je kako je pred povjerenstvom ozbiljan i težak rad te izrazio očekivanje da će pred povjerenstvo biti pozvani svi akteri afere Agrokor.

"Otvoreno i jasno sam pitao premijera Plenkovića da nam odgovori tko je lagao – Ramljak ili Marić, tko je pisao Lex Agrokor i kakvu vezu on ili netko iz Vlade imaju s piscima tog zakona, te kako je moguće da premijer jedne zemlje ima utjecaj na represivni aparat. Ni ja niti javnost nismo dobili odgovore na ta pitanja", ističe Bernardić.

Prsti u kupusu

Jedino što se dobije od premijera Plenkovića, kada ga se pita bilo kakvo suvislo pitanje, jest priča o kupusu. "Neki će reći da je to smirivanje situacije, genijalan javni nastup ili politička stabilnost, ali je evidentno da se iza toga skrivaju velika nervoza i prsti u kupusu, jer kad na pitanja odgovarate o kupusu, obično su vam prsti u kupusu", ustvrdio je Bernardić.

Što se tiče najave SDP-a da će razmotriti opoziv ministara Marić i Dalić, Bernardić je rekao da "budući da će ministrica Dalić morati svjedočiti i pred DORH-om i pred povjerenstvom, ja joj ne želim otežavati situaciju. Njezina nervoza i stres u ovom trenutku, kao i kod premijera Plenkovića, razumljivi su. Pričekajmo prvo da Plenković odgovori na sva pitanja koja smo mu postavili".

Čestitao je na izboru sucima Ustavnog suda, posebno SDP-ovu kandidatu Goranu Selancu, koji je svojim iskustvom u borbi za ravnopravnost, jednakost i ljudska prava pokazao da Ustavnom sudu može dati novu dimenziju rada. Njegov zadatak, kao i ostalih ustavnih sudaca jest da budu odgovorni i spriječe pokušaj povratka HDZ-ova Obiteljskog zakona u srednji vijek i vrijeme inkvizicije, istaknuo je Bernardić.

Potvrdio je da je Milanka Opačić od stranke tražila izuzeće pri glasovanju o ustavnim sucima zbog rušenja Obiteljskog zakona iz njezina ministarskog mandata. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene