Toplinski val ne popušta, a temperature u srijedu će nas, prema najavama, još više grijati.


Liječnici u cijeloj Hrvatskoj posebno u crvenim područjima cijeli dan u utorak upozoravaju. Temperature u hladu su se penjale do 35 stupnjeva, a na asfaltu i preko 42 stupnja.

Vezani članci Slika nije dostupna Budite spremni na sve - danas idemo do 39 stupnjeva Celzijevih Slika nije dostupna PRIPREMITE SE NA TOPLINSKI UDAR Temperature opet idu do 40!

Takve temperature posebno su opasne na mjestima gdje to nije uobičajeno. Primjerice 36 stupnjeva je uobičajeno možda u Kninu svako ljeto, ali u Zagrebu nije toliko često - zato za ovo područje i prijeti toplinski val i opasnost za zdravlje ljudi jer nisu naviknuli.

Unatoč tome, mnogi se ne pridržavaju liječničkih savjeta.

Klima uređaji će nam, svakako, olakšati ove vrućine, ali i s klimom treba oprezno jer nagle promjene temperature tijelo itekako pamti. Tada dolazi do naglog širenja krvnih žila zbog čega se tlak, s uobičajenih 120/80 brzo može spustiti do 80/50. Padom tlaka raste puls, otkucaji mogu biti do 150 u minuti zbog čega je moguć gubitak svijesti.

A zbog velikih vrućina srušen je prošlogodišnji rekord u potrošnji struje.

STIGAO JE Preznojavamo se samo od pogleda na kartu meteoalarma! 

Nešto manje vruće ipak je bilo u Dalmaciji, uz more. Svi koji su mogli - spas su tražili na plažama.

Najviše temperature bile su u dalmatinskom zaleđu. Puno je posla bilo i za liječnike. U splitskom KBC-u najmanje 45 intervencija povezanih s vrućinama.

Još do srijede navečer nećemo moći odahnuti. Prema najavama, upravo u srijedu čeka nas još topliji dan. Čini se da su se u utorak, svi oni koji su trebali, više pridržavali uputa liječnika nego u ponedjeljak pa iz Hitne kažu da nisu imali previše intervencija, no žale se kako zapravo najviše trebamo apelirati na mlade ljude.

Najviše intervencija imali su zapravo baš u toj populaciji i to čini se zbog toga što se oni najviše oglušuju na sve savjete. Osim toga skloni su precijeniti svoje mogućnosti pogotovo kada je riječ o fizičkim aktivnostima. Još jedan vruć dan je pred nama, savjete znate - samo ih se još treba pridržavati.

VRIJEME SLJEDEĆA TRI DANA

Pokojeg zaostalog pljuska može biti još i u četvrtak na kontinentu, uglavnom ujutro, a bit će i malo više oblaka. U svakom slučaju svježije: uz sjeverac i 10ak stupnjeva u odnosu na danas i sutra. Za vikend se opet zagrijavamo. Bit će sunčano.

I na moru idućih dana uglavnom vedro, a samo u četvrtak bi na sjevernom dijelu još mogo pasti malo kiše. Puhat će bura i sjeverozapadnjak, no svejedno, bit će vrlo toplo i vruće. Eto. Toliko o vremenu. Sutra još posebno pripazite na sunce i vrućinu.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook