Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Toplinski udar ne popušta

LIJEČNICI UPOZORAVAJU, NEKI NE SLUŠAJU Najviše intervencija među mladima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Toplinski val ne popušta, a temperature u srijedu će nas, prema najavama, još više grijati.

Liječnici u cijeloj Hrvatskoj posebno u crvenim područjima cijeli dan u utorak upozoravaju. Temperature u hladu su se penjale do 35 stupnjeva, a na asfaltu i preko 42 stupnja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Oprez! Upaljen žuti meteoalarm za velik dio Hrvatske: Mogući su odroni Sunčan dan u Splitu Vremenska prognoza Pred nama je šarolik početak tjedna, barem što se tiče vremena: Meteorolog otkrio što nas čeka

Takve temperature posebno su opasne na mjestima gdje to nije uobičajeno. Primjerice 36 stupnjeva je uobičajeno možda u Kninu svako ljeto, ali u Zagrebu nije toliko često - zato za ovo područje i prijeti toplinski val i opasnost za zdravlje ljudi jer nisu naviknuli.

Unatoč tome, mnogi se ne pridržavaju liječničkih savjeta.

Klima uređaji će nam, svakako, olakšati ove vrućine, ali i s klimom treba oprezno jer nagle promjene temperature tijelo itekako pamti. Tada dolazi do naglog širenja krvnih žila zbog čega se tlak, s uobičajenih 120/80 brzo može spustiti do 80/50. Padom tlaka raste puls, otkucaji mogu biti do 150 u minuti zbog čega je moguć gubitak svijesti.

A zbog velikih vrućina srušen je prošlogodišnji rekord u potrošnji struje.

STIGAO JE Preznojavamo se samo od pogleda na kartu meteoalarma! 

Nešto manje vruće ipak je bilo u Dalmaciji, uz more. Svi koji su mogli - spas su tražili na plažama.

Najviše temperature bile su u dalmatinskom zaleđu. Puno je posla bilo i za liječnike. U splitskom KBC-u najmanje 45 intervencija povezanih s vrućinama.

Još do srijede navečer nećemo moći odahnuti. Prema najavama, upravo u srijedu čeka nas još topliji dan. Čini se da su se u utorak, svi oni koji su trebali, više pridržavali uputa liječnika nego u ponedjeljak pa iz Hitne kažu da nisu imali previše intervencija, no žale se kako zapravo najviše trebamo apelirati na mlade ljude.

Najviše intervencija imali su zapravo baš u toj populaciji i to čini se zbog toga što se oni najviše oglušuju na sve savjete. Osim toga skloni su precijeniti svoje mogućnosti pogotovo kada je riječ o fizičkim aktivnostima. Još jedan vruć dan je pred nama, savjete znate - samo ih se još treba pridržavati.

VRIJEME SLJEDEĆA TRI DANA

Pokojeg zaostalog pljuska može biti još i u četvrtak na kontinentu, uglavnom ujutro, a bit će i malo više oblaka. U svakom slučaju svježije: uz sjeverac i 10ak stupnjeva u odnosu na danas i sutra. Za vikend se opet zagrijavamo. Bit će sunčano.

I na moru idućih dana uglavnom vedro, a samo u četvrtak bi na sjevernom dijelu još mogo pasti malo kiše. Puhat će bura i sjeverozapadnjak, no svejedno, bit će vrlo toplo i vruće. Eto. Toliko o vremenu. Sutra još posebno pripazite na sunce i vrućinu.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene