Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srušen dnevni red

Ostojić o slučaju Lozančić: Vladajući će opet zaustaviti da se o ovoj situaciji nešto sazna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Most je nakon uvida u ovu situaciju koja je vrlo kompleksna donio odluku da nećemo tražiti saslušanje gospodina Lozančića', rekla je Ines Strenja Linić.

Sjednicu saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, sazvao je predsjednik Odbora Ranko Ostojić, a HDZ i Most su srušili predloženi dnevni red te se nije raspravljalo o Draganu Lozančiću.

Pročitajte i ovo Ranko Ostojić nije baš zadovoljan Znakovita poruka utjecajnog SDP-ovca: "Vidiš li prijatelju ona tri čobana?" Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u

 

 

Na početku sjednice, Miroslav Tuđman iz HDZ-a je rekao da se ne slaže s dnevnim redom na kojemu se nalazila i rasprava o razrješenju Lozančića. Potom je preglasavanjem točka maknuta s dnevnog reda, a za njeno skidanje glasovali su članovi Odbora iz redova HDZ-a, HSLS-a, Mosta te zastupnik albanske manjine koja je dio Bandićevog kluba.

‘U HDSSB-u smatramo da je ovo pitanje trebalo otvoriti. Ovaj odbor nije da šuti, nego da raspravlja kada je u pitanju nacionalna sigurnost. Postoje li zakonski razlozi za smjenu, o tome treba raspraviti. Ne štitimo nikoga. Trebamo štitit zakon’, rekao je Josip Salapić.

'Most je nakon uvida u ovu situaciju koja je vrlo kompleksna donio odluku da nećemo tražiti saslušanje gospodina Lozančića, jer ovo nije stvar pojedinca, nego kompletne situacije unutar obavještajnog sustava koji će očito trebati određene promjene', kaže Strenja Linić te napominje da će ostaviti premijera da na miru donese odluku.

Ostojić: Moguće je da SDP pokrene osnivanje istražnog povjerenstva

Najavio je mogućnost da SDP pokrene osnivanje istražnog povjerenstva koje bi utvrdilo što se zapravo dogodilo u SOA-i. "Ali, očito je da ćemo vjerojatno doživjeti istu situaciju kao tu, a to je da će vladajući pokušati i nadglasavanjem zaustaviti da se o ovoj situaciji išta sazna", rekao je Ostojić.

Naglasio je da je za slijedeću sjednicu predviđeno izvješće SOA-e za prošlu godinu. "Baš me zanima tko će ga braniti i nadam se da nikome neće pasti na pamet da tako nešto skine s dnevnog reda, ali ako ja ne budem s druge strane imao onoga s kime mogu razgovarati, onda ću ja to skinuti s dnevnog reda jer je to moje pravo", poručio je.

Podsjetimo, premijer Tihomir Orešković još nije odlučio hoće li podržati zahtjev predsjednice, MOST je tražio da se Lozančića ispita na odboru u Saboru, no neslužbeno se doznaje da će promijeniti mišljenje. Oporba predvođena SDP-om, doznajemo, planira tražiti da se provede nadzor rada SOE.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović potpisala je razrješenje ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića prije dva tjedna. Od tada javnost čeka da konačni stav o slučaju donese premijer Orešković koji mora supotpisati odluku da bi Lozančić bio smijenjen.

Nakon što je predsjednica obavijestila javnost o svojoj odluci oglasio se Božo Petrov (Most) i rekao kako da nema razloga da Lozančić i dalje ne obnaša dužnost ravnatelja SOA-e.

S druge strane, Mostov partner, HDZ, slaže se s odlukom koju je donijela Grabar Kitarović.

Na dnevnom redu Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost je i poziv za predlaganje kandidata za predsjednika i šest članova Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija, te rasprava o aktualnoj sigurnosnoj situaciji i pokretanju postupka razrješenja čelnika sigurnosnog sustava.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene