Obavijesti Video Pretražite Navigacija
81 glas 'za', 57 'protiv'

PRESUDIO MOST Ostojić ipak na čelu Odbora za unutarnju politiku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bez rasprave, i prevagom glasova zastupnika Mosta, Sabor je na čelo Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost potvrdio Ranka Ostojića.

U nastavku sjednice Hrvatskog sabora zastupnici su glasovali o raspravljenim točkama. Na početku današnjeg zasjedanja predsjednik Sabora predložio je dopunu dnevnog reda s 14 novih točaka koja je uskoro utvrđena. U sabornici je bilo 138 zastupnika.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Dan za pamćenje Obrat na obrat! Sve što trebate znati o najluđem danu u hrvatskoj političkoj povijesti Slika nije dostupna Ministar kulture O UKINUTOM POVJERENSTVU 'Više nema svoju svrhu i neće biti potrebno'

Zastupnici su prvo raspravljali o prijedlogu za izbor predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora. Predlagatelji su bili 43 zastupnika i zastupnice.

Za predsjednika Odbora izabran je Ranko Ostojić. Od ukupno 138 zastupnika, 81 zastupnik je bio za, 57 protiv. Nije bilo suzdržanih zastupnika.

'Čestitam', rekao je Reiner.

Šef SDP-a Zoran Milanović rekao je u Saboru da mu nije jasan manevar HDZ-a od prije tjedan dana, kada su odbili podržati izbor Ranka Ostojića na čelo Odbora za unutarnju politiku. Upravo je MOST danas dao podršku Ranku Ostojiću. Oporbi se u glasovanju za Ostojićev izbor pridužio Most, a protiv su bili zastupnici Domoljubne koalicije.

Iako je prošlog petka Domoljubna koalicija poručivala da joj Ostojić nije prihvatljiv, jer je u komunikaciji u unutarstranačkim izborima u SDP-u 'agresivan i nesiguran', u petak o njegovu imenovanju nije bilo nikakve rasprave.

Oporba je proteklih dana ustrajala da je Ostojić pravi izbor za to mjesto jer je profesionalac, a zakonsko je pravo najveće oporbene stranke da sama odluči tko će iz njenih redova voditi Odbor za unutarnju politiku.

Već u 10.25 sati današnje zasjedanje je završeno.

Jučer burna sjednica

Na današnjoj sjednici nije bilo govora o ministru Zlatku Hasanbegoviću koji je jučer, nakon što su u javnost izašle sporne fotografije i tekstovi koje je pisao za list 'Nezavisna država Hrvatska', rekao da su ustaški zločini najveće moralno posrnuće Hrvata, kao i da je njegova savjest čista.

Jučerašnje zasjedanje Sabora počelo je stankom koju su Klubovi zastupnika zatražili upravo zbog spornih fotografija i tekstova ministra kulture. Predstavnici oporbe pozvali su ministra da podnese ostavku ili premijera da ga smijeni ako do nje ne dođe.

Posebno oštar bio je Nenad Stazić (SDP) koji je na početku svog obraćanja rekao da 'nije toliko važno kakva je bila kapa nego što je bilo ispod kape'.

A kapa o kojoj se priča ovih dana i o kojoj su raspravljali zastupnici je ona koju Hasanbegović ima na glavi na arhivskim fotografijama, koje je prvi objavio list Novosti.

Novosti navode da ministar na glavi navodno ima ustašku kapu, no uskoro je došlo objašnjenje da se radi o kapi HOS-a. Na fotografijama koje je jučer pregledala i reporterka Dnevnika Nove TV nije moguće vidjeti o kakvom se točno znakovlju na kapi radi.

Osim kape sporni su i tekstovi koje u časopisu 'Nezavisna država Hrvatska' potpisuje Hasanbegović.  U jednom od tekstova ustaše naziva 'herojima i šehidima', a jučer je odgovarajući na novinarsko pitanje o tom tekstu rekao da nije autorski. Međutim, nije objasnio o kakvom se onda tekstu radi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene