Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Kakvu sam golgotu prošao!'

Rojs se rasplakao pred novinarima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon petogodišnjeg postupka na zagrebačkom Županijskom sudu bivši saborski zastupnik i umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs oslobođen je optužbi za zlouporabe kojima je Ministartsvo obrane oštećeno za više od pet miljuna kuna.

Rojs se nakon objave presude rasplakao pred okupljenim novinarima te rekao 'ne možete zamisliti kakvu sam goltotu prošao proteklih deset godina'. Rekao je da mu je prije dvadeset dana rečeno da je osumnjičen za ubojstvo Ivane Hodak .

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Nad lipom 35': 2. prosinca jubilarna 50. emisija Slika nije dostupna Rojs osniva svoju stranku

'Zamislite što bi bilo sa mnom da policija prije nekoliko dana nije pronašla ubojicu Ivane Hodak', zavapio je Rojs kojem je pao težak kamen sa pleća.

'Kada su vidjeli da sa mnom gube sve sporove zamjenik državnog odvjetnika Lazar Pajić rekao je da su dobili anonimnu dojavu i da kod mene postoji dokumentacija koja me povezuje s ubojstvom Ivane Hodak. Onda su mi došli ljudi iz službe koji su rekli - pazi šta govoriš. Mi pitamo Sanadera, još nije dao odobrenje da ti napravimo prometnu. Znači da me ubiju u prometnoj nesreći', kazao je Rojs izlazeći uplakan iz zgrade suda na Zrinjevcu.

'Od prvog dana tvrdio sam da je cijeli proces politički motiviran', kazao je Ćesić Rojs, nakon što je na zagrebačkom Županijskom sudu oslobođen optužbi da je za više od pet milijuna kuna oštetio MORH.

Sudac Pleše je u obrazloženju presude rekao kako je dokazano da je 66. pukovnija nedvojbeno bila u sastavu MORH-a i kako je Rojs u svakom pogledu zakonito postupao.

Tužiteljstvo je Ćesića teretilo da je prije deset godina kao pomoćnik ministra obrane i načelnik Sektora za gospodarenje otpisao tri milijuna kuna duga nogometnom klubu "Hrvatski dragovoljac". Optužen je bio i da je bez ovlasti zapovjedio izdavanje cigareta, plastičnih čaša i druge potrošne robe vrijedne 2,3 milijuna kuna 66. pukovniji koja, prema tvrdnjama tužiteljstva, nije bila u sastavu hrvatskih Oružanih snaga i Ministarstva obrane.

Od veljače 2004. postupak je vodilo drugo sudsko vijeće, a na optuženičkoj klupi tada je sjedio i čelnik "Hrvatskog dragovoljca" Stjepan Spajić, optužen da je Rojsa poticao na kaznena djela. No, Spajić je umro, pa je suđenje prekinuto u završnoj fazi te je nakon više od dvije godine krenulo ispočetka. Na oba suđenja svjedočili su bivši ministri obrane Andrija Hebrang, Pavao Miljavac i Jozo Radoš te bivši premijer Zlatko Mateša.

Ćesić Rojs je od početka poricao da je počinio kaznena djela i tvrdio da je suđenje podcjenjivanje hrvatskih boraca, odnosno jedinice za koju tvrdi da je trebala biti okosnica inžinjerije Hrvatske vojske. I u svojoj je obrani danas ponovio da je 66. pukovnija na poziv predsjednika Franje Tuđmana 1992. iz Hercegovine premještena u Hrvatsku, gdje je gradila ceste i druge objekte koji im nikada nisu plaćene.

Zbog toga je na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu pokrenuo spor protiv države tražeći obeštećenje za svih 2.312 pripadnika bivše 66. pukovnije, čiji status još uvijek nije riješen.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene