Saborski zastupnici SDP-a, odjeveni u ružičaste majice s natpisom "Nasilje prestaje ovdje", obilježili su Dan borbe protiv nasilja među vršnjacima, poznat i kao Dan ružičastih majica.


Dan ružičastih majica održava se zadnje srijede u mjesecu veljači, a ideja je nastala u Kanadi u znak protesta na incident nasilja koji se dogodio u školi u Novoj Scotiji gdje su dvojica učenika na prvi dan škole nosili ružičaste majice i zbog toga bili žrtve nasilja.

Vezani članci Drastične mjere u Međimurju Nakon niza godina izvještavanja u Provjerenom: Je li nasilju i razbojstvima u Međimurju konačno došao kraj? Država je odlučila uvesti drastične mjere Hrvoje Rupčić i Ivana Kujundžić Rupčić (Foto: Instagram) Hrvoje Rupčić s drugom suprugom čeka dijete: "Ovo mi je sigurno jedna od najplodnijih godina"

U Hrvatskoj je Dan ružičastih majica pokrenuo Centar za edukaciju i prevenciju nasilja. U hrvatskim je školama, kako se procjenjuje, svako četvrto dijete svakodnevno izloženo barem jednom obliku nasilja.

Zlostavljanje je, ističe se na internetskoj stranici Centra, ne samo fizički nastraj nego i nazivanje pogrdnim imenima, ismijavanje, oduzimanje novca i stvari, isključivanje iz društva, širenje lažnih priča o nekome, geste sa seksualnim značenjem. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook