Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Požarište nadomak Splita obišli su ministri Davor Božinović i Damir Krstičević koji su najavili dolazak i trećeg kanadera te dodatni angažman vojske


Dražen Glavina, glavni vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije, izjavio je kako će u pomoć gasiteljima koji se bore s velikim požarom nadomak Splita, uskoro doći u pomoć i treći kanader.

Vezani članci Vatrogasci gase požar, ilustracija - 1 Počela je sezona paljenja korova, vatrogascima su pune ruke posla zbog nemara: Ovih se pravila treba pridržavati kod spaljivanja otpada U Splitu gorjeli kontejneri i automobili, Ilustracija U Splitu rano jutros izbio požar: Vatrogasci gasili vatru na kontejnerima i automobilima

"Očekujemo dolazak trećeg kanadera i nadamo se da ćemo dosta toga staviti pod nadzor do noći", rekao je Glavina novinarima.

Požarište su obišli i ministri obrane i unutarnjih poslova, Damir Krstičević i Davor Božinović. Krstičević je pohvalio angažman vatrogasaca te dodao da vjeruje da će zajedničkim angažmanom požar uspjeti staviti pod kontrolu

Na novinarsko pitanje prijeti li opasnost raketnoj bazi u Žrnovnici, Krstičević je bio optimističan. "Raketna baza je okružena vatrom, ali angažirali smo i vojnike i vjerujem da ćemo je obraniti. Svi skupa ovome trebamo pristupiti smireno. Vjerujem da neće biti većih posljedica", rekao je Krstičević, koji je na kritike o sporoj reakciji rekao da su vatrogasci na terenu procijenili koliko im je ljudi potrebno, te se u skladu s tim angažirane i snage.

"Zračne snage nisu mogle ranije zbog vjetra. Sad su tu i bit će tu do noći", rekao je Krstičević, dodajući da je na terenu i vojska čija je glavna zadaća da pomognu vatrogascima na terenu. "Mislim da će biti vojnika koliko je god potrebno da riješimo ovu zadaću koja je teška", kaže Krstičević. 

Božinović je naglasio da su veće materijalne štete spriječene "fantastičnom hrabrošću i uvježbanošću vatrogasnih postrojbi" te također rekao da zrakoplovi na tom području nisu mogli ranije sudjelovati u gašenju zbog specifičnih vremenskih uvjeta. 

"Vjerujem da je najgore iza nas. Iako će noć i sutrašnji dan iziskivati dodatne napore, mislim da, s obzirom na iskustvo i znanje vatrogasaca, možemo biti sigurni", rekao je Božinović.

Na novinarsko pitanje o mogućem povećanju budžeta za vatrogasnu zajednicu, Božinović je najavio analizu nakon koje će se donijeti odluka. 

"Siguran sam da ćemo cjelokupnom sustavu zaštite i spašavanja morati pokloniti veću pozornost nego prijašnjih godina", zaključio je Božinović.