Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras tražio je vraćanje ćirilice u osnovne škole, doznaje Jutarnji list.


'Mislim da bi učenje ćirilice trebalo vratiti u škole, kao što bi trebalo glagoljicu ponuditi kao izborni predmet. To su starohrvatska pisma i bilo bi lijepo nanovo ih vidjeti u nastavi', rekao je Damir Boras, zagrebački rektor za Jutarnji list.

Vezani članci Stjepan Lakušić Senat izabrao nasljednika Damira Borasa: Novi rektor Sveučilišta u Zagrebu poznato je lice Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu Pitali smo rektora Borasa kad misli uskladiti kvote s tržištem: "Kad se govori o hrvatskom tržištu rada, mi zapravo više njega nemamo"

Davor Dukić, redovni profesor Odsjeka za kroatistiku, Katedre za stariju hrvatsku književnost, navodi dva razloga zbog kojih bi bilo dobro učiti ćirilicu.

'Na ćirilici imamo niz starih tekstova, a poznavanje toga pisma pomaže učenju ruskog jezika. Drugi je razlog to što se u nama susjednim zemljama koriste i ćirilica i latinica, a savladavanjem osnova ćirilice u osnovnoj školi naši bi učenici dobili mogućnost čitanja stručne literature na ćirilici', kaže Dukić.

Slaže se s tezom da danas, da je ćirilica ostala u hrvatskom obrazovnom sustavu, ne bismo u toj mjeri imali teškoća s uvođenjem ćiriličnih ploča u Vukovaru. 'Kada nešto bolje poznajete, manje od toga zazirete', zaključuje Dukić.

Ćirilica i glagoljica stara hrvatska pisma, a Hrvati su bili tropismena nacija i pisali glagoljicom, ćirilicom i latinicom, kažu stručnjaci.

'To nije srpsko pismo, samo su je Srbi zadržali, a Hrvati su se priklonili Zapadu i prihvatili latinicu. Kad bi se u školama otvorila mogućnost njezina učenja, vjerujem da bi bilo onih koji bi se odazvali', Ljilja Vokić, bivša ministrica prosvjete i profesorica hrvatskog jezika.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju