Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže niža porezna davanja

Kafići u Dalmaciji sat vremena nisu posluživali goste, ali to njih nije omelo: ''Država nas šije 2:0, ali mi ćemo dobiti na penale''

Dalmatinski su ugostitelji zatvaranjem lokala na sat vremena odlučili ukazati na probleme koje im je nanijelo zatvaranje kafića i noćnih klubova.

Više od tisuću ugostitelja iz cijele Dalmacije danas je s u 11 sati i 56 minuta u sklopu akcije ''4 do 12'' na sat vremena prestalo posluživati goste kako bi upozorili na teško stanje u kojem se našla struka.

Pročitajte i ovo Sudar autobusa i automobila D8 bila zatvorena za promet Težak sudar busa i dvaju auta u Dalmaciji: Četiri osobe prevezene na pružanje liječničke pomoći Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima

Akciju su inicirali iz Nacionalne udruge ugostitelja i Udruženja ugostitelja Split, ali se proširila na Zadar, Šibenik, Dubrovnik i druge dalmatinske gradove i mjesta te je u potpunosti uspjela.

Iz Udruženja ugostitelja Split kažu da su se na akciju odlučili jer je zbog pandemije koronavirusa ugrožen opstanak struke, ali i radnih mjesta o kojima samo u Dalmaciji ovise deseci tisuća zaposlenika i članova njihovih obitelji.

''Ne tražimo milostinju''

''Naši zahtjevi mjera potrebnih za očuvanje radnih mjesta i sprečavanje kolapsa gospodarstva su jasni – obustava naplate PDV-a do 1. ožujka 2021., trajna preferencijalna stopa na hranu, što po Zakonu o hrani uključuje jelo, kavu, pivo, sokove, vodu i vino, od 13 ili 10 posto, pristup kreditnim linijama HAMAG BICRO-a za likvidnost te HBOR-a za investicije'', objasnila je Jelena Tabak iz Udruženja.

''Ne tražimo nikakvu milostinju, niti želimo tuđi novac. Tražimo samo da nam se omogući zaduživanje kako bismo preživjeli do iduće sezone te da nas se u jednoj mjeri rastereti od poreznog opterećenja kako bismo posuđeno mogli platiti'', dodala je Tabak.

Kako izgleda splitski centar dok gosti čekaju da kafići ponovno počnu posluživati, snimio je predsjednik udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas. ''Mislim da nas država šije 2:0, ali ćemo ju dobiti na penale'', rekao je jedan ugostitelj. 

Bujas je zahvalio svim ugostiteljima koji su se pridružili prosvjedu pod nazivom ''4 do 12''.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene