Za područje Vodica, Tisnog i Tribunja proglašena je elementarna nepogoda zbog posljedica poplava.


Vodice su već peti dan pod vodom koja u grad i dalje nadire s polja. Sve veći problem su i podzemne vode. U stanu obitelji Videk gotovo cijelo pokućstvo je uništeno. Od siline su popucale čak i pločice.

U naselja se još uvijek slijeva voda, a tijekom vikenda procijenjene štete su porasle na nekoliko desetaka milijuna kuna. Situaciju je otežala i kiša koja je padala u ponedjeljak.

'150-200 tisuća kuna samo namještaja je otišlo u papar, a sve drugo, naše dnevnice, kćer ne radi, ja ne mogu raditi, suprug ne može raditi. Ne znam, procjena je prevelika', rekla je kroz suze  Blanša Videk iz Vodica.

U brojnim objektima šteta se ni ne može popisati jer se voda ne povlači. Samo u Vodicama iznosit će više od 10 milijuna kuna.

ZALEĐE VODICA Fotografije iz zraka kao dokaz katastrofe

Vodičani sumnjaju u loše održavanje poljskih kanala. Na granici između Tribunja i Vodica nalazi se bujica Bristak, koju Hrvatske vode redovito održavaju i ista nije bila uzrok poplavljivanja grada. Od vodičkog polja do grada i u samom gradu nema zaštitnih objekata obrane od poplava, pa tako ni kanala ili cjevovoda kojim upravljaju Hrvatske vode.

'Nije istina! Na području grada Vodica se prikupi 2 milijuna kuna vodne naknade, a uopće se ne održavaju takozvane naše zarove. Samo da je njih održavati i čistiti, situacija bi bila znatno bolja', rekla je gradonačelnica Vodica, Branka Juričev Martinčević.

Bolju situaciju nakon pet dana očekivala je i Jasna, no šteta se gomila. Podzemne vode stalno probijaju.

'Više nego očajna. Ne da se pomaklo na bolje, nego je još i gore. Jer više ne plivamo samo u vodi, nego plivamo u vodi i ulju', kazala je Jasna Špadina.

Tek kad se voda povuče, bit će vidljivo što je ostalo nakon poplave kakvu šibensko područje na pamti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook