Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada u Sabor šalje konačan prijedlog zakona o dadiljama. Svi koji su osposobljeni za obavljanje ove djelatnosti morat će se registrirati kao obrtnici, neće smjeti čuvati više od 12 djece.


Dadilje će morati imati adekvatan prostor, ugovor s roditeljima, osiguranje, moći će zapošljavati pomoćne dadilje. Omogućeno je i da lokalna samouprava financira dadilje. Kako bi ispunili sve uvjete propisane zakonom i svoju djelatnost legalizirali daje im se rok od godinu dana.

>> Kako angažirati dadilju, a da ne završite na sudu i vi i ona?

Vezani članci Branko Bačić HDZ podnio amandman na zakon o obnovi nakon potresa: U 100-postotnom iznosu financirat će se obnova objekata i u Sisku Sabor o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom ''Nitko ne mora participirati odmah ništa'': Plenković objasnio model sufinanciranja obnove i obećao da će pomoći svima

'Lokalne samouprave mogu financirati djelatnost dadilje, one će same odlučiti, na neki način će se na tome testirati socijalna osjetljivost i pomoć roditeljima svakog gradonačelnika i načelnika. Nema obveze, nego smo stavili da mogu i to je usklađeno sa zakonom o lokalnoj samoupravi', rekla je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

'Nije ugodno znati svaki dan da ti može netko svaki čas pokucati na vrata znajući da radiš na crno. To nije moja želja, to je jednostavno takva situacija. Ja nisam mogla drugačije', kaže dadilja Ljiljana.

Više ne mora strepiti. Vlada je donijela konačan prijedlog zakona o dadiljama. Da bi radili legalno, morat će se registrirati kao obrtnik, prilagoditi prostor u kojem djeca borave, uplatiti osiguranje u slučaju štete i sklopiti ugovor s roditeljima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook