Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moraju zadovoljiti mnoge uvjete

Dadilje imaju rok od godinu dana da se registriraju kao obrtnici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada u Sabor šalje konačan prijedlog zakona o dadiljama. Svi koji su osposobljeni za obavljanje ove djelatnosti morat će se registrirati kao obrtnici, neće smjeti čuvati više od 12 djece.

Dadilje će morati imati adekvatan prostor, ugovor s roditeljima, osiguranje, moći će zapošljavati pomoćne dadilje. Omogućeno je i da lokalna samouprava financira dadilje. Kako bi ispunili sve uvjete propisane zakonom i svoju djelatnost legalizirali daje im se rok od godinu dana.

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti" Sabor Porezni paket Izglasane porezne promjene koje će utjecati i na plaće: "Očito ne živite u istoj državi kao narod, otiđite u trgovinu!"

>> Kako angažirati dadilju, a da ne završite na sudu i vi i ona?

'Lokalne samouprave mogu financirati djelatnost dadilje, one će same odlučiti, na neki način će se na tome testirati socijalna osjetljivost i pomoć roditeljima svakog gradonačelnika i načelnika. Nema obveze, nego smo stavili da mogu i to je usklađeno sa zakonom o lokalnoj samoupravi', rekla je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

'Nije ugodno znati svaki dan da ti može netko svaki čas pokucati na vrata znajući da radiš na crno. To nije moja želja, to je jednostavno takva situacija. Ja nisam mogla drugačije', kaže dadilja Ljiljana.

Više ne mora strepiti. Vlada je donijela konačan prijedlog zakona o dadiljama. Da bi radili legalno, morat će se registrirati kao obrtnik, prilagoditi prostor u kojem djeca borave, uplatiti osiguranje u slučaju štete i sklopiti ugovor s roditeljima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene