Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan ljudskih prava

Da svijet treba promijeniti znaju i mala djeca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proslavljen je Međunarodni dan ljudskih prava. Već petu godinu zaredom proslavu organizira Vladin ured za ljudska prava.

Ove je godine 20 učenika srednjih i osnovnih škola iz raznih dijelova Hrvatske dobilo nagrade za svoje likovne i literarne radove na temu diskriminacije. Da treba promijeniti svijet u kojem ima diskriminacije, znaju i mala djeca.

Pročitajte i ovo Glavni ravnatelj policije u sukobu interesa Samo u Hrvatskoj Šef Sindikata policijskih službenika: "Milina je imao znatno veću plaću od samog ministra i premijera" Slika nije dostupna Slučaj silovanja Crikveničanka dobila spor protiv Hrvatske na Europskom sudu

>> 'Poštovati prava djece znači ne štediti na njima'

A to su nagrađeni učenici i poručili u svojim likovnim i literarnim radovima pod naslovom 'Jednaki, ali različiti'. 'Ja sam pisao da mi učimo na drugačiji način, ali smo inače jednaki kao i sva druga djeca', rekao je Ivan koji pohađa Centar za odgoj i obrazovanje 'Tomislav Špoljar'.

Nagrađeni srednjoškolci su kroz temu 'Različitost je naša snaga' progovorili o diskriminaciji i predrasudama koje njih muče. 'Predrasude na temelju recimo izgleda, govora, ponašanja ili bilo kakvih drugih osobina tipa da li netko sluša jednu vrstu glazbe ili druge zapravo sve te sitne stvari koje zapravo bole nas mlade', rekla je Iris Pajić.

Nagrade je podijelio potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac. 'Najbrojnija kategorija ljudi kojima se krše ljudska prava su manjine. Sve manjine i jedna većina, a ta većina su žene. I sve druge manjine, invalidi političke manjine i seksualne manjine i nacionalne manjine', rekao je Uzelac.

Iako imamo zakon o borbi protiv diskriminacije, ona je još itekako prisutna u našem društvu tvrdi Uzelac. A toga je očito svjesno i svih 20 dobitnika nagrada.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene